Matematik

Fordobling og halveringskonstant

16. marts 2015 af marcandersen1997 - Niveau: B-niveau

Når en person indtager 150 mg af et bestemt antidepressivt stof, er mængden af stof i blodet en funktion af tiden bestemt ved

f(t) =150 * 0,9779t

hvor f(t) er mængden af stof (målt i mg) i blodet timer efter indtagelse af stoffet

a) Bestem halveringstiden for mængden af stof i blodet

b) Bestem, hvor mange mg af stoffet der er i blodet 24 timer efter indtagelse af stoffet

c) Hvad fortæller tallet 0,9779 om mængden af det antidepressive stof i blodet?

På forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2015 af PeterValberg

Der skulle være masser af hjælp at hente på denne [ VIDEO-LISTE ] fra FriViden.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
16. marts 2015 af marcandersen1997

Hvilken video vil være den bedste at kigge på mht. mit spørgsmål?

:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2015 af Number42 (Slettet)

Start med b) det er nemmest sæt t= 24 og regn resultatet ud.
Derefter a) 0,5 = 0,9779^t tag logaritmen på begge sider og find t.

C) er et dårligt spørgsmål med den forhåndenværende information. Men tallet bestemmer halveringstiden, jo nærmere 1 tallet er jo længere tid vare medicinen.

Brugbart svar (1)

Svar #4
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

c) Tallet 0,9779 kaldes fremskrivningsfaktoren for den eksponentielle funktion, der beskriver stofindholdet. Det er den faktor, hvormed stofindholdet multipliceres, når tiden t forøges med 1 enhed.

Når tiden t forøges med 1 enhed (1 time), ganges stofindholdet med faktoren 0,9779, dvs. det relative stofindhold falder med 1 - 0,9779 = 0,0221 = 2,21% .


Skriv et svar til: Fordobling og halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.