Matematik

f(x) = 0

09. april 2015 af Hasonk (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x) = x^4 - 8x^2 + 1

Løs ligningen f(x) = 0

HVAD GØR JEG??


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2015 af SuneChr

Man kan omskrive
x4 - 8x2 + 1  =  (x2 - 4)2 - 15
Løs først m.h.t. (x2 - 4)
og dernæst m.h.t. x


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Alternativt kan man betragte ligningen som en 2.-gradsligning i x2:

        f(x) = (x2)2 - 8·(x2) + 1

så man ved løsning af ligningen

        f(x) = (x2)2 - 8·(x2) + 1 = 0

beregner diskriminant og rødder udtrykt ved x2:

        d = b2 - 4ac = (-8)2 - 4·1·1 = 60 = 4·15

hvorfor

        x2 = (-(-8) ± 2√15)/2 = 4 ± √15

og dermed

        x=\pm \sqrt{4\pm \sqrt{15}}

hvor alle fire kombinationer af + og - skal benyttes.


Skriv et svar til: f(x) = 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.