Fysik

rydforskydning

23. april 2015 af Y2015 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg står fast med denne opgave, selvom det ikke er svært at regne det ud, men jeg ved ikke hvordan?

er der nogen der kan hjælpe med det?

For en fjern galakse er de observerede bølgelængder i hydrogens Lymanserie som anført i tabellen nedenfor. Overgangen Lyman α (Ly α) er overgangen fra energiniveau n = 2 til grundtilstanden n = 1, Lyman β (Ly β) er fra niveau n = 3 til n = 1 osv.  

 Linje             Ly α      Ly β       Ly γ      Ly δ

λobs /nm      145,8    123,1    116,6    114,0  

Beregn ud fra Rydbergformlen de fire tilsvarende laboratoriebølgelængder.

Jeg kender rydbergformlen, men hvordan kan det bruges i denne sammenhæng?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt n1 og n2 i Rydbergformlen for hydrogen og beregn hvilebølgelængderne.

        \frac{1}{\lambda_{\mathrm{vac}}} = R\left(\frac{1}{n_1^2}-\frac{1}{n_2^2}\right)

hvor R = 1,097373·107 m-1 = 1/(91,1267 nm)

I Lymanserien er n1 = 1 , og n2 = 2, 3, 4, 5 for hhv Ly α , Ly β, Ly γ, og Ly δ .

Det hedder rødforskydning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. april 2015 af mathon

eller
                    \lambda _{vac}=R^{-1}\cdot \frac{(n_2\cdot n_1)^2}{(n_2+n_1)(n_2-n_1)}

                    \lambda _{vac}=\left (91,1267\; nm} \right )\cdot \frac{(n_2\cdot n_1)^2}{(n_2+n_1)(n_2-n_1)}                   


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. april 2015 af mathon

Lymann:

    n_1=1

                       \begin{array} {|c|c|} n_2&\frac{{n_{2}}^{2}}{(n_2+1)(n_2-1)}\\ \hline 2&\frac{4}{3}\\ \hline 3&\frac{9}{8}\\ \hline 4&\frac{16}{15}\\ \hline 5&\frac{25}{24} \end{array}


Svar #4
23. april 2015 af Y2015 (Slettet)

Mange tak til jer begge. :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. april 2015 af mathon

Lymann:

    n_1=1

                       \begin{array} {|c|c|c|} n_2&\frac{{n_{2}}^{2}}{(n_2+1)(n_2-1)}&\; \; \; \; \; \; \; \; \lambda _{vac\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; }\\ \hline 2&\frac{4}{3}&\\ \hline 3&\frac{9}{8}&\\ \hline 4&\frac{16}{15}&\\ \hline 5&\frac{25}{24} &\end{array}


Skriv et svar til: rydforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.