Matematik

Primtal

23. april 2015 af bamsi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP:

Lad p1,p2,p3,p4...p_r være de r første primtal.
a) Er p1*p2*p3...*p_r+1 altid et primtal?
b) Er p1*p2*p3...*p_r+1 nogensinde et primtal?

Nogen der kan hjælpe med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2015 af Soeffi

#0

Lad p1,p2,p3,p4...p_r være de r første primtal.
a) Er  p1*p2*p3...*p_r+1 altid et primtal?

Ja. Bevis: Sæt a = p1·p2·p3···pr. Man skal vise, at a+1 er et primtal. Det er det samme som at bevise, at ingen primtal mindre end a+1 går op i a+1.

Hvert primtal, p, der er mindre end a+1, går op i a, dvs. at p går op i a-p, a, a+p...osv. Dermed går p kun op i a+1 hvis p=1 og det er en selvmodsigelse. Da dette gælder for alle primtal mindre end a+1, er sætningen bevist.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2015 af peter lind

Jeg tror ikke at nogen af påstandene holder. b) kan nemt bevises med eksempler

Primtallene p1 = 2, p2 = 3 p1*p2+1 = 7 er et primtal

Du kan prøve at finde eksempler hvor a ikke holder. Hvis du har Er p1*p2*p3...*p_r+1  kan du være sikker på at de første r primtal ikke går op; men du kan ikke vide om der er større primtal som går op. Du kan jo prøve at finde et modeksempel


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2015 af Soeffi

#1
#0

Lad p1,p2,p3,p4...p_r være de r første primtal.
a) Er  p1*p2*p3...*p_r+1 altid et primtal?

Ja. Bevis:...

Beviset holder ikke har jeg fundet ud af.


Skriv et svar til: Primtal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.