Matematik

Taylorpolynomier

30. april 2015 af jukson (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har et hurtift ?..:)

Spørgsmålet lyder "Benyt resultatet fra opgave (g) til at beregne et udtryk for ovnens temperatur efter 120 sekunder."

I opg (g) fik jeg dette taylorpolyn.

320.+.3868049149*t-0.44964717573*t^2+2.299993961*10^(-7)*t^3+1.287712962*10^(-12)*t^4+1.265245392*10^(-15)*t^5

Hvad mener der med at jeg skal beregne et udrtryk efter 120 sek,..=?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2015 af hstreg (Slettet)

Du mangler at give tilstrækelig information, før at dit spørgmål giver nogen mening... Skal jeg eks. selv gætte hvad dit taylor polynomie er en funktion for ??? antallet af smølfer der hendfalder pr. tid eller hvor mange cigaretter Dronning Margrethe havde røget til tidspunktet t efter år 1997 ? Eller er det et polynomie der bestemer ovnens temperatur til tiden t ???


Svar #2
30. april 2015 af jukson (Slettet)

Her er hele opgaven.. Det er opg g) til h)

Vedhæftet fil:Ugeseddel11ABasisMat.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2015 af hstreg (Slettet)

Super... Evaluerer dit Taylorpolynomie i t = 120 sek.

Jeg kan se at du ikke har regnet med enheder, så du skal evt. passe på her!!


Svar #4
30. april 2015 af jukson (Slettet)

dvs jeg løser polynomiet ud fra at t=120..?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2015 af hstreg (Slettet)

Jeg er ikke sikker på hvad du mener med at løse et polynomie... Polynomier er ikke noget man løser!

Svar #6
30. april 2015 af jukson (Slettet)

Sorry.. Lang dag med de opgaver.. Jamen hvad er "svaret" på sådan en opgave...?

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. maj 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal indsætte t = 120 i Taylorpolynomiet af 5. grad, som du har anført i #0, og så beregne funktionsværdien. Man beregner værdien  T5ovn(120) .


Svar #8
01. maj 2015 af jukson (Slettet)

#7

Dvs den vil se sådan ud:

T5ovn(120)=320.+.3868049149*120-0.44964717573*120^2+2.299993961*10^(-7)*120^3+1.287712962*10^(-12)*120^4+1.265245392*10^(-15)*120^5=....... ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, og talværdien skal jo så beregnes.


Svar #10
02. maj 2015 af jukson (Slettet)

Ok, tak..

Har du et tip til det sidste spørgsmål? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. maj 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis du mener spm (i), skal du så antage, at T0 = Tovn(0) = 320 K og Tovn(120s) = 400 K, og så bestemme Pel .


Svar #12
02. maj 2015 af jukson (Slettet)

Dvs, solve T_ovn(120)=400 for P_el..? Jeg får bare nogle "mærkelige" værdier...?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. maj 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

I (g) vil Pel indgå som en parameter i Taylorpolynomiet. Det har du jo ikke i dit resultat i #0.

I (h) beregner man så et udtryk for Tovn(120) hvori Pel indgår som parameter, og i (i) skal man så løse ligningen

        Tovn(120) = 400

som en ligning i Pel .


Svar #14
02. maj 2015 af jukson (Slettet)

Jeg fandt så også ud af at resultatet i #0 var forkert..

Jeg uploader lige et screenshot af det rigtige resultat for g...og hvad jeg fik i h)

Vedhæftet fil:1.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #15
02. maj 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Så beregn T5(120) og løs så ligningen

         T5(120) = 400 .


Svar #16
02. maj 2015 af jukson (Slettet)

det resultat under h) på billedet fra lige før er det jeg fik ved at insætte t=120 i T5..

Nu har jeg løst ligningen T5(120)=400 på billedet.. Kan det passe..?

Vedhæftet fil:2.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #17
02. maj 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du kan vel selv gøre prøve med de reelle løsninger? Den ene af de to reelle løsninger er nok mere rimelig end den anden.


Svar #18
02. maj 2015 af jukson (Slettet)

Tak for hjælpen Andersen

Skriv et svar til: Taylorpolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.