Matematik

Fremskrivningsfaktor?!?

12. september 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Jeg sidder fast i noget som jeg håber at nogle kan hjælpe mig med..

Jeg sidder med strudsemodellen, som jeg ikke kan forstå i praksis..

I min bog står: hvis en procentændring er på 3,5%, kan vi udregne fremskrivningsfaktoren til: F=1+3,5/100=1+0,035=1,035

Årsagen til at vi anvender plus 1 er at der er tale om en stigning.

Hvis vi har et fald på 5% vil vi få: F=1+-5/100=1-5/100=1-0,05=0,95

Vi angiver procentændringen som negativ fordi der er tale om et fald

Hvordan kan det så være at: i en forretning stiger prisen fra 375,- til 430,-

F=S/B= 1,147. Det forstår jeg godt, men så kommer det jeg ikke forstår..:

Vi udregner nu procentændringen ved at gå fra højre mod venstre i strudemodellen:

F-1=1,147-1=0,147=14,7%

Hvorfor skal man sige 1,147 minus 1, når der tidligere stod, at procentændringen bliver angivet som negativ fordi der er tale om et fald, men her er der jo tale om en stigning, så burde der ikke stå plus 1??

Håber virkelig nogen kan forklare !


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2015 af peter lind

Det minus 1 har ikke noget at gøre med om det er en vækst eller ej

I det første eksempel har du F = 1+3,4/100 og dermed 3,4% = 3,4/100 =  F -1 Dette gælder også på dit andet eksempel


Svar #2
12. september 2015 af MMLL13

Det forstår jeg desværre ikke. Men tak for svar! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2015 af peter lind

Jeg vil foreslå, at du sover på det. Det er alt for sent til a skulle rode med det nu.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2015 af SuneChr

Fremskrivningsfaktoren er altid, uanset prisstigning eller prisfald:

\frac{pris_{nu}}{pris_{f\o r}}
pris kan være kroner, antal strudse, antal mobiltelefoner o.s.v.
Hvis prisen falder, er brøken < 1 og positiv        1 + r < 1  ⇒  r < 0   altså r negativ
Hvis prisen er uforandret, er brøken = 1
Hvis prisen stiger, er brøken > 1


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2015 af peter lind

mere generelt

F = 1+r <=>  r = F-1


Svar #6
14. september 2015 af MMLL13

Tak for svar :)


Skriv et svar til: Fremskrivningsfaktor?!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.