Dansk

"Dem" eller "dig"

15. september 2015 af Atreiner (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er igang med at analyserer et interview mellem Fogh og arabisk tv, efter Muhammed-Krisen. Anders Fogh omtaler den person han snakker til, som "Dem" i stedet for "dig". Er der nogle der kan hjælpe mig med hvilken funktion det har? 

"Jeg kan fortælle Dem" 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2015 af mathon

Tiltaleformen er respektfuld på linje med:

Jeg, der kommer udefra og er taknemmelig for, at De har villet møde mig, …


Svar #2
15. september 2015 af Atreiner (Slettet)

Tak. Så den er en form for respekt man giver, når man bruger den tiltaleform? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. september 2015 af mette48 (Slettet)

Tiltaleformen Dem bruges/brugtes til persomer, som man saged De til medens man siger dig til en persom man siger du til.

De og Dem brugtes til personer med "højere rang" blandt andet ældre personer.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

I 1950-erne sagde man normalt De og Dem til voksne menesker undtagen nærmeste familie og nære venner.

Det tilsvarende har man i dag på spansk: De = Usted, du = tu, og tysk: De = Sie, du = du(?). På engelsk har man tilsvarende De = you, du = thou. Her er det du-formen, der næsten er gledet ud.

Skal man til udlandet, er det  en god idé at sætte sig ind i disse former. I Spanien betragtes det som uopdragent at benytte den forkerte form.


Skriv et svar til: "Dem" eller "dig"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.