Kemi

Termodynamik

23. september 2015 af studieportalen1606 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Er i gang med en opgave omkring termodynamik. Jeg kan ikke finde ud af den første opgave, da jeg ikke har haft om termodynamik i gymnasiet og dermed ikke helt har fanget ideen bag det. 

Nogen der kan hjælpe/forklare hvordan jeg løser opgave 1 i den vedhæftede fil?

Vh. Laura

Vedhæftet fil: Take.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1.1

ΔGo = ΣνGo(produkter) - ΣνGo(reaktanter)

på samme måde med ΔHo og ΔSo

1.2

Spontan reaktion: ΔG < 0

Endoterm: ΔH > 0

Exoterm: ΔH < 0

1.3

ΔGom = -RTln(Ka)

1.4

Find først den nye ΔGo med formlen

ΔG = ΔH - TΔS

Find så Ka med formlen fra spm. 1.3

1,5

Husk at entropi kan opfattes som et mål for "uorden". Du har 1 mol fast stof og 1 mol gas på venstre side og 2 mol gas på højre side. Der er altså mere uorden på højre side.

1.6

Brug formlen

ΔG = ΔH - TΔS

til at bestemme den temperatur, hvor ΔG bliver negativ.

1.7

Øger reaktionshastigheden, da koncentrationen af CO øges.

1.8

Hænger sammen med spm. 1.6 og 1.7.


Svar #2
23. september 2015 af studieportalen1606 (Slettet)

Mange tak :) Har du evt. et eksempel på 1.1? Det ville være en stor hjælp. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Fra en tabel:

Fe2O3(s): Ho298 = -824,2 kJ/mol, Go298 = 742,3 kJ/mol, So298 = 87,4 J/mol

CO(g): Ho298 = -110,5 kJ/mol, Go298 = -137,2 kJ/mol, So298 = 197,7 J/mol

Fe(s): Ho298 = 0,0 kJ/mol. Go298 = 0,0 kJ/mol, So298 = 27,3 J/mo

CO2(g): Ho298 = -393,5 kJ/mol, Go298 = -394,4 kJ/mol, So298 = 213,8 J/mol

Lad os beregne ΔGo:

ΔGo298 = 2 * 0,0 kJ/mol + 3 * (-394,4) kJ/mol - [742,3 kJ/mol + 3 * (-137,2) kJ/mol] = -1513,9 kJ/mol

På samme måde med S og H.


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.