Matematik

Funktionsforskrift.

26. oktober 2015 af louisesk9 - Niveau: 9. klasse

Hej. Jeg er kommet til en opgave, som jeg simpelthen ikke kan finde ud af. Den lyder sådan her:

Opstil en funktionsforskrift, der viser sammenhæng mellem længden af muren og massen af stenfyldet.

Jeg ved om muren, at den er følgende:

-Den er trapez formet.

-Den her følgende mål = Højde 7m, bunden 6m, toppen 4,5m.

-Jeg ved at man kan sætte det i en ligning(tror jeg det hedder) så man opstiller det sådan:

36,75(Som er arealet)*1.5(Som er vægten på 1m3 af stenfyldet)*x (Dybden af trapezet)= Og så har man hele massen. 

Men jeg ved virkelig ikke havd en funktionsforskrift er, så håber der er nogen der kan hjælpe, og forklare mig det tydeligt, så jeg lære noget af det:) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2015 af SuneChr

Man skal formodentlig opstille massen som funktion af dybden.
Lad x være dybden i m og f (x) massen i t
Da massen angivelig er 1,5 t pr m3 får vi funktionen
f (x) = 36,75·x·1,5  som reduceret ser sådan ud
f (x) = 55,125·x
Funktionen f fremstiller en ret linje gennem (0 ; 0) med hældningskoefficient 55,125 og for x > 0 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2015 af StoreNord

Du skal lave et matematisk bogstav udtryk for massen.

Derefter skal indsætte tal for alt ndet end længden, som du så kalder x.

Så kan du skrive f(x) = ......

Så ender du måske med at få:                        M(L) = \frac{441}{8}L

og så er du lige så dygtig som mig.   :)


Svar #3
27. oktober 2015 af louisesk9

Okay, tak for svar begge to. Vil det så bare sige at jeg ikke kan skrive:

f(x)=36,75*1,5x 

For ellers så er jeg lidt lost :) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. oktober 2015 af StoreNord

Jo, du kan sagtens skrive sådan:  f(x)=36,75*1,5x

 eller  sådan:             f(x) = \frac{441}{8}x    som jo nok vil tiltale en matematiker.

Når jeg skriver som før, bruger jeg M for Mur, L for Længde og en brøk for præcisionens skyld (så kan jeg også regne baglæns).


Svar #5
27. oktober 2015 af louisesk9

Ahhh nu tror jeg snart at jeg forstår hvad du mener.

Det eneste er bare lige, hvor får du 8 fra? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. oktober 2015 af StoreNord

M(L) = \left ( \frac{4,5+6}{2} * 7 \right ) *L*1,5=55,125*L= \frac{441}{8}L        precision you know.


Skriv et svar til: Funktionsforskrift.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.