Dansk

Grammatik

22. november 2015 af Jb123 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har fået til opgave at lave følgende opgave:

Find hvis muligt subjekt, verbum, objekt (genstandsled) og indirekte objekt (hensynsled)

1. Må jeg låne dig et øjeblik

''Må'' og ''låne'' er i hvert fald verber og ''jeg'' er subjekt, men så er jeg i tvivl om resten. Når man har to verber har man så også altid to subjekter? Fordi så er ''dig'' vel også et subjekt. Men jeg tænker ''dig'' kan også være objekt, fordi hvad må jeg låne: ''dig''


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2015 af 123434 (Slettet)

Må jeg låne dig et øjeblik?

Må låne=verbum

Jeg=subjekt

Dig=hensynsled/indirekte objekt

Et øjeblik=objekt/genstandsled


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2015 af 123434 (Slettet)

Han lovede hende en rejse

Han=subjekt/grundled. "Han" handler i teksten

Lovede=verbum/udsagnsled. Hvad gjorde han? Han lovede

Hende=indirekte objekt/hensynsled. Hensynsleddet kan findes ved at spørge til hvem eller hvad. Han lovede en rejse til hende

En rejse=genstandsled/objekt. Hvad lovede han hende? en rejse. Rejse er derfor genstandsledet/objekt

Håber det er en hælp for dig!


Svar #3
22. november 2015 af Jb123 (Slettet)

Jeg var faktisk godt klar over hvordan man fandt alle ledene, jeg var bare blevet forvirret over den måde selve sætningen stod på med hensyn til ordstillingen og så at der var to verbums og et subjekt. Men jo det hjalp, tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Grammatik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.