Matematik

Fremskrivningsfaktor-spørgsmål

11. december 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

I min bog står der at når man skal trække procenter fra vha. fremskrivningsfaktoren, fx. et fald på 5%, så skriver man:

F=1+ -5/100      = 1-5/100        = 1-0,05       = 0,95

Når jeg skal forklare det til den mundtlige eksamen, hvad skal jeg så sige er det korrekte?

Skal man sige 1-5/100 eller bliver fremskrivningsfaktoren lavet om til -1, så man skriver 1-0,05?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2015 af mathon

       \left ( 1+\left ( -\frac{5}{100} \right ) \right )=\left ( 1- \frac{5}{100} \right )=(1-0{,}05)=0{,}95

så helt som du kender det

                                   a=(1+r)=0{,}95     men denne gang med negativ fremskrivningsprocent.


Svar #2
11. december 2015 af MMLL13

Tak. Så når der er tale om et fald, så kan man godt sige at fremskrivningsfaktoren ændrer sig fra at hedde F+1 til F-1? Eller er det forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. december 2015 af mathon

Det er forkert.
                           Du bytter om på 1 og r1- tallet er altid med, da det er udgangspunktet (1 = 100%).
                           Men det er r, som skifter fortegn.

        stigning:
                          r>0     F=1+r       

        fald:     
                          r<0     F=1+r   

        dvs samme udtryk.

        Men du kan selvfølgelig skrive

        stigning:
                          r>0     F=1+\left |r \right |       

        fald:     
                          r<0     F=1-\left |r \right |   


                                   


Svar #4
12. december 2015 af MMLL13

Okay. Så hvis jeg får at vide at der er tale om et fald på 5% og jeg skal finde fremskrivningsfaktoren, siger jeg så 1-0,05 eller 1+ -5/100?

Og hvad står r for?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. december 2015 af mathon

r er procenten omskrevet til decimaltal, som du lærte i folkeskolen.

                    r=\frac{p}{100}

aldrig sammenblanding af regnetegn og fortegn


Skriv et svar til: Fremskrivningsfaktor-spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.