Matematik

Ratio

17. december 2015 af teknom (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hausners ration for et pulver er 1,3. Kompressibilitetsindekset for pulveret er 23,1%.

Hvordan kommer jeg frem til 23,1% ud fra følgende oplysninger:

Forholdet V0/Vk = hausners ratio

Man anvender i stedet kompressibilitetsindekset, K:

K = (V0 - Vk) / V0 * 100%

Jeg er selv kommet frem til følgende, men jeg ved ikke om jeg må skrive det op på den måde?

K = (1,3 - 1)/1,3 * 100% 
K = 23,1?

Underviseren skriver følgende (nogen, der evt. kan forklare mig trin for trin, hvad der foregår?)

V0/Vk = 1,3

K = V0-Vk / V0

K = 1 - V0/Vk

K = 1-1 / 1,3

K = 0,231


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2015 af SådanDa

Hmm, i din udledning har du tilsyneladende blot sat V0=1,3 og Vk=1, dette giver selvfølgelig den rigtige ratio, og dermed er resultatet rigtigt, men du kan ikke rigtig sige ud fra dine beregninger om det havde givet et andet resultat med andre tal (fx. V0=2,6 og Vk=2).

Den nederste metode bruger blot at du kender V0/Vk=1,3, og

K=(V0-Vk)/V0, brug her at (a+b)/c=a/c+b/c til at omskrive:

K=V0/V0-Vk/V0 , første led er åbenlyst 1, og ved andet led bruges at a/b=(b/a)-1=1/(b/a) så:

K=1-1/(V0/Vk), indsæt de 1,3 fra før:

K=1-1/1,3≈0,231.

I denne udledning er ikke brugt specifikke værdier af V0 og Vk, så det gælder for alle værdier hvor ratioen er 1,3 :)


Skriv et svar til: Ratio

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.