Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Nationalbanken

09. januar 2016 af vielskerchokolade (Slettet) - Niveau: A-niveau

Håber i kan hjælpe med noget global økonomi

Spørgsmålene er vedhæftet

Vedhæftet fil: Hjælp.docx

Svar #1
09. januar 2016 af vielskerchokolade (Slettet)

Ingen?

Svar #2
10. januar 2016 af vielskerchokolade (Slettet)

??

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2016 af Stats

Forklar hvordan Nationalbanken kan anvende renten og i hvilke situationer Nationalbanken kan blive nøde til at anvende denne mekaniske?

Almindelig pengepolitik..

Gennem reguleringer af pengemængden og prisen op penge, kan Nationalbanken påvirke størrelsen af landets økonomiske aktivitet. Ved at justere diskontoen kan Nationalbanken påvirke bankernes rentesats.

f.eks, hvis diskontoen sænkes, så vil det først påvirke bankerne. Bankerne sænker derfor renten, hvilket påvirker husholdningerne og virksomhederne. Husholdningerne og virksomhederne får lyst til at låne og investere. Husholdningerne efterspørger varer fra virksomhederne og udlandet, mens virksomhederne efterspørger produkter fra udlandet. En øget efterspørgsel betyder at behovet for arbejdskraft stiger. Når husholdningerne får et større rådighedsbeløb, bevirker det også til, at priserne i samfundet siger, og dermed inflationen stiger. Stigende priser betyder at konkurrenceevnen svækkes og dermed betalingsbalancen svækkes.

Det fungere omvendt, hvis diskontoen hæves...

Man anvender som regel renten som et instrument, til at regulere inflationen i samfundet..

Hvis den Svenske regering beslutter sig for at devaluere den Svenske krone med 10%. Og kursen I forhold til Danske kroner er DKK/SEK 1,25 (lig med SEK/DKK vekselkurs på 0,80). Hvad vil den nye SEK/DKK vekselkurs blive efter devalueringen?

Almindelig valutapolitik..

100 DKK = 125 SEK    før
100 DKK = 137,5 SEK efter

Hvis Svenskerne beslutter sig at devaluere deres mønt, da vil det være billigere for Danmark (generelt udlandet) at importere fra Sverige - Men også dyrer for Sverige at importere fra Danmark. Dvs at Svenskerne oplever en øget eksport, og formindsket import. Vi i Danmark kan godt mærke den øgede eksport og vi vælger derfor at sætte prisen højere op på vores råvarer. Det vil sige at vare fra Danmark bliver dyrer, hvilket går ud over den svenske husholdning. De svenske virksomhederne har også bemærket at prisen på råvarerne er blevet dyrer og sætter de prisen op, på deres varer. Den svenske husholdning er nu presset fra udlandet og fra deres egne virksomheder mht. prisen. Nu kræver den svenske husholdning altså mere i løn..

Man anvender altså devalueringer til at forbedre konkurrenceevnen i forhold til omverdenen, regulering af import og eksport, hvilket giver en forbedret betalingsbalance.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Nationalbanken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.