Dansk

Sætningsanalyse

13. januar 2016 af Linneaalbrechtsen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Novellen "jeg flyver" handler om den unge kvinde Angelika.

Novellen "jeg flyver" = x (grundled) 

handler = o (verballed)

den unge kvinder Angelika = er det se genstandsled eller omsagnsled til grundled? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2016 af Stygotius (Slettet)

1  Et omsagnsldéd til grundled (subjekstprædikativ) er et led der beskriver grundleddet. "Peter er et fjols" - "Hun er intelligent"

    Et genstandsled er et led som er genstand for handlingen i udsagnsleddet (verballeddet) "Han spiser en is"

2  Det er ingen af tingene. Der er nogle, især tyskfolkene, der snakker om noget de  kalder "præpositionalobjekt", men det er i virkeligheden noget sludder.

"handle om" er et såkaldt frasalverbum", dvs. et verbum som kun optræder sammen med en partikel, en præposition eller et adverbium, eller  begge dele.

Andre er "stole " -  "afhænge af" - "komme an " - "blive ved med" - "gå 'til" (=blive ødelagt)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2016 af exatb

"Den unge kvinde Angelika" er et adverbielt led.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2016 af Stygotius (Slettet)

Ja, det kan man godt sige. Faktisk er alle præpositionsled adverbielle.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. januar 2016 af Stygotius (Slettet)

Faktisk er adverbialleddet "om den unge kvinde Angelika"


Svar #5
14. januar 2016 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Tak! :-) 


Skriv et svar til: Sætningsanalyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.