Matematik

Optimering af rende

19. april 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

http://mateksb.datx.dk/opgaveb.pdf

Figuren viser en model af en lukket rende. Rendens længde benævnes l(målt i dm) og rendens bredde samt højde benævnes x(målt i dm). Renden skal rumme 10 dm3

Det oplyses, at rendens volume V og overfladearealet O udtrykt ved x og l er bestemt ved 

V=1/2*l*x2

O=(3+√5)*x*l*2*x2

Udtryk l som funktion af x og bestem den værdi af x, der giver renden det mindste overfladeareal

Min løsning:

V=1/2*l*x2

Renden kan rumme 10dm3, dvs. V=10

10=0,5*l*x2

10/(0,5*x2)=l

l=5/x2

Indsætter 5/x2 i stedet for l og beregner O'=0 for mindst mulige rumfang

O=(3+√5)*x*5/x2+2x2

O'=0

Løst ved hjælp af wordmat til x=1,87

Når x=1,87 bliver overfladearealet af renden mindst mulig

Har jeg løst opgaven korrekt?

Tusind tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2016 af AskTheAfghan

(Opgave 13). Næsten korrekt. Faktisk er l = 20/x2, idet 10/0.5 = 20.


Svar #2
20. april 2016 af 123434 (Slettet)

l=20/x2

O=(3+√5)*x*20/x2+2x2

O'=0

x=2,97

Når x=2,97 så er overfladearealet mindst mulig


Skriv et svar til: Optimering af rende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.