Matematik

Monotoniforhold

23. april 2016 af nera (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe  med analyse af monotoniforhold og fortegnbestemmelse (og evt. ekstremer) af denne funktion:

f(x)=x^4-4*x^3+5.

Jeg ved at man skal differentiere funktionen, så får jeg 2 løsninger. jeg skal vist prøve de værdier der ligger mellem punkterne. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2016 af 123434 (Slettet)

f(x)=x4-4x3+5

f'(x)=0 for at finde monotoniforholdene 

f'(x)=4*x4-1-4*3*x3-1+0=0

f'(x)=4x3-12x2=0

4x2(x-3)=0

x=0 V x-3=0

x=0 V x-3+3=0+3

x=0 V x=3

x           -2          0            2            3               4

f'(x)        -           0            -             0               +

f'(x) er aftagende i intervallet ]-∞;0] og [0;3]

f'(x) er voksende i intervallet [4;∞[

Der er vendetangent i x=0 og globalt minimum i x=3


Svar #2
23. april 2016 af nera (Slettet)

jeg ved hvor funktionen skifter, så skal jeg bare tjekke om den stiger eller falder mellem skiftene. Det gør jeg helt simpelt ved at prøve værdier, der ligger i mellem punkterne, hvilket gøres ved at jeg jo indsætter i den differentierede funktion. Hvilke tal er disse og hvilke funktioner bliver det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2016 af StoreNord

Hvor f'(x)=4x3-12x2 >0,  er f(x) voksende.

Hvor f'(x)=4x3-12x2 >0,  er f(x) aftagende.

Du kan tegne det hele med Geogebra.


Svar #4
24. april 2016 af nera (Slettet)

er f'(x) minus ved 2? Det kan man ikke se når man plotter det. Er fortegnsbestemmelsen korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. april 2016 af StoreNord

i #3 var jeg vist lidt hurtig. Det skulle nok være:

Hvor f'(x)=4x3-12x2 > 0,  er f(x) voksende.

Hvor f'(x)=4x3-12x2 < 0,  er f(x) aftagende.

Du kan tegne det hele med Geogebra.

Du får ret, og jeg får fred.            Min tegning er jo væk nu.                   :)   Godnat.


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.