Matematik

Markovkæder rekurrent

25. april 2016 af Ronaldo287 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave ? 

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2016 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2016 af peter lind

Der er ikke noget dansk ord, der hedder rekurrent. Jeg gætter på at det er det engelske ord recurrent der menes, og at en eller anden blot ikke har gidet slå op i en engelsk ordbog.

Det engelske ord betyder noget i retning af gentagelse og skulle så her betyde at du får det samme uafhængig af n evt. først fra et eller andet n≥1. Du skal altså se efter for hvilket n, resultatet er uafhængig af n


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2016 af SådanDa

Sandsynligheden for at du er i tilstand 1 og er tilbage i tilstand 1 efter 1 skridt er 1-a. Så at P1(T1=1)=1-a er åbenlyst. Se så på P1(T1=2), her skal du i første skridt gå fra 1 til 2 (Hvilket har sandsynlighed a), og derfra fra 2 til 1 (som sker med sandsynlighed b). Altså P1(T1=2)=ab. Næste er P1(T1=3), altså sandsynligheden for at gå fra 1 til 2, fra 2 til 2 og endeligt fra 2 til 1. altså P1(T1=3)=a(1-b)b=ab(1-b)3-2. Hvis du forsætter på denne måde vil du indse at når du lader n stige med 1 ganger du blot (1-b) på endnu engang.

At tilstanden 1 er rekurrent betyder at P1(T1<∞)=1, altså at hvis du starter i tilstand 1 vil du komme tilbage til tilstand 1 i et endeligt antal skridt med sandsynlighed 1. Denne sandsynlighed kan du regne som:
P1(T1<∞)=Σn=1∞ P1(T1=n), disse værdier har du jo fået opgivet, så du kan bare sætte ind og regne summen. Du skal så afgøre for hvilke a og b summen giver 1.


Skriv et svar til: Markovkæder rekurrent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.