Matematik

potens-sammenhæng

09. maj 2016 af Mm98 - Niveau: A-niveau

Please hjælp!!
a) hvordan bestemmer jeg en ligning?
b) jeg fatter overhovede ikke noget

Grafen for en potensammenhæng går gennem punkterne (5,200) og (20.10).

a) bestem en ligning for denne sammenhæng.

b) Bestem den x-værdi, der svarer til y-værdien 50.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2016 af Soeffi

En potensfunktion kan skrives: f(x) = b·xa.

Punkter på en graf for en funktion kan skrives: (x, f(x)).

Med de oplysninger har du:

f(5) = 200 => b·5a = 200 

og 

f(20) = 10 => b·20a = 10.

Du skal finde a og b.


Svar #2
09. maj 2016 af Mm98

okay så er det 
b * 5a => 8*52 = 200
:)

Kan du vise mig en nem måde at regne det ud på, da jeg bare gættede mig frem på lommeregneren :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2016 af Soeffi

#1.


Svar #4
09. maj 2016 af Mm98

Kan man kun finde a og b på Nspire ?:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

#2

Der var du for hurtig. 8*202 = 3200, det skulle være 10, så din løsning passer ikke.

Hvis du dividerer den ene ligning med den anden, kan du få en ligning, der ikke indeholder b. I den kan du finde a. Herefter indsætter du a i en af de oprindelige ligninger og finder b.


Svar #6
09. maj 2016 af Mm98

#5 Jeg skrev 8*52= 200 :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

Ja, men der er to ligninger, der skal være opfyldt.

1) b*5a = 200

2) b*20a = 10


Svar #8
09. maj 2016 af Mm98

Det ved jeg godt, men problemet er bare at jeg er vildt dårlig til ligninger.. Jeg ved ikke hvordan jeg skal løse den.. Derfor prøvede jeg mig frem på lommeregneren.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du skal dividere ligning 2 med ligning 1. (Du kan gøre det omvendte, men det er mere besværligt.)

Du gør det ved at dividere venstreside af 2 med venstre side af 1 og dividere højre side af 2 med højre side af 1.

Så skal du bruge en potensformel på venstre side, så du kan slippe af med brøken.

Tag så logaritmen på begge sider af lighedstegnet.

Isoler a.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2016 af 123434 (Slettet)

En potenssammenhæng går gennem (5,200) og (20,10)

f(x)=b*xa

200=b*5a

10=b*20a

200/10=(b*5a)/(b*20a)

20=5a/20a

20=(5/20)a

log(20)=a*log(5/20)

a=log(20)/log(5/20)

a=-2,16096

f(x)=b*x-2,16096

Vi ved, at f(5)=200

200=b*5-2,16096

b=200/5-2,16096=6478,5

f(x)=6478*x-2,16096


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. maj 2016 af 123434 (Slettet)

10#

f(x)=6478,5*x-2,16096


Skriv et svar til: potens-sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.