Latin

Adjektiver

09. juni 2016 af Stats - Niveau: C-niveau

Jeg læser at der findes 2 grupper af adjektiver.

1./2. bøjning og 3. bøjning.

Der står nemlig i mit lille grammatik hæfte, under adjektiver efter 3. bøjning:
I maskulinum og femininum får adjektiver de samme endelser som et substantiv efter 3. deklination i-stammer.
⇒ -is fx gravis, -s fx prudens og felix og (nul) fx ager.

I neutrum får adjektiver de samme endelser som et substantiv efter 3. deklination i-stammer neutrum (fx mare).

Vil det sige, at alle substantiver i 3. deklination, 4. deklination og 5. deklination følger 3. bøjning for adjektiver?

og 1. deklination samt 2. deklination følger 1./2. bøjningen?

Og tusind mange tak for svar :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2016 af jbmm (Slettet)

Jeg tror, at du blander substantivernes og adjektivernes bøjninger sammen.

Substantiverne inddeles i 5 grupper med hver deres endelser.
Adjektiverne inddeles i 2 grupper (a/o og konsonantgruppen) med hver deres endelser, og som oftest falder sammen med substantivernes endelser.
Men adjektiverne skal kongruere med substantiverne i køn, kasus og tal:

urbs (3. dekl.) magna (første gruppe = 1/2 dekl.) = en stor by
filia (1. dekl.) prudens (konsonantgruppen = 3. dekl.) = den kloge pige


Skriv et svar til: Adjektiver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.