Matematik

Matrixregning

28. september 2016 af Jenskristiann (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej kloge matematikhoveder.

Hvis følgende to matricer er givet (det skal læses sådan, at der er tre søjler, to rækker):
A = [1 1 2 , 1 2 -1] og B = [0 -1 -1 , 1 2 1]

Hvorfor kan AB og 2A-3BT så ikke regnes ud? Jeg har tjekket facit, og der står "kan ikke udregnes", men jeg ved ikke helt hvorfor..

Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2016 af peter lind

A har 2 rækker og 3 søjler. B har godt nok det samme, men BT har 3 rækker og 2 søjler


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. september 2016 af VandalS

Dimensionerne skal stemme overens. Hvis du adderer/subtraherer matricer skal de have samme dimension, mens hvis du ganger dem skal de have samme indre dimension. 

I dit første eksempel har matricerne dimensionerne 2\times{\color{Red} 3} og {\color{Green} 2} \times 3, hvilket ikke passer sammen, og i andet eksempel har de dimensionerne 2 \times 3 og 3\times 2.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2016 af Jegvedingenting

#2

Vil du forklare hvorfor dimensionerne 2 x 3 og 2 x 3 ikke passer sammen?

Vil gerne forstå det bedre. Takker på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. september 2016 af VandalS

#3

Når du udfører et matrixprodukt C= A\cdot B finder du elementet C_{i,j} ved at tage prikproduktet af række i i A og søjle j i B. For at du kan udføre udregningen skal længderne af de to vektorer altså passe sammen. I dit tilfælde er den ene vektor 2 lang og den anden 3 lang.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2016 af Jegvedingenting

Nårh på den måde. Mange tak.


Skriv et svar til: Matrixregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.