Tysk

Dieser/dieses

16. november 2016 af MichaelContray - Niveau: 8. klasse

Hej

Hvornår og i hvilken situation bruges dieser/diesem og dieses på tysk

Tak for svar på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#0

Uha, det kan hurtigt blive omstændigt at forklare brugen af disse pronominer (stedord). Du tænker ikke på en specifik situation, men en generel forklaring, ikke sandt ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2016 af FransiscoMertens (Slettet)

Hmm.. Kig på et grammatik skema - evt. søg på "Det relative pronomen på tysk".


Svar #3
22. november 2016 af MichaelContray

Jo #1


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#3

I så fald er du bedst tjent med at gøre som foreslået i #2.
Jeg kan især anbefale: http://xn--lrtysk-pua.dk/wp-content/uploads/Element%C3%A6r-tysk-grammatik.pdf.
Ikke desto mindre: dieser bruges, når dette er hankøn og står som grundled; diesem bruges, når dette er hankøn eller intetkøn og står som hensynsled; dieses bruges, når dette er intetkøn, der enten står som grundled eller genstandsled.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2016 af Stygotius (Slettet)

#2

Det hjælper næppe at søge under  "relative pronominer" da disse ord ikke er relative pronominer men demonstrative (påpegende) pronominer.

P.S.

Akkusativ og dativ bruges også til andet end at markere genstandsled og hensynsled.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

I forlængelse af #5 og henvendt til #0 og 3:

Det er korrekt, at akkusativ og dativ også bruges til andet end at markere genstands- og hensynsled.
En kasus er en bøjet form af et navneord og bestemnes af, hvilket led i sætningen ordet er, eller hvilken kasus det styres af. - Tænk her på "forholdsordsled" (da niveauet er opgivet til 8. klasse).
For fuldstændighedens skyld:

Dieser bruges, når dette er hankøn og står som grundled.
Diesem bruges, når dette er hankøn eller intetkøn og står som hensynsled, eller der står et forholdsord, der "kræver" dativ, fx "Aus diesem Grund habe ich keine Lust (= ordet Grund er hankøn)" el. "Er kommt aus diesem Land(e) nicht" (= ordet Land er intetkøn).
Dieses bruges, når dette er intetkøn, der enten står som grundled, genstandsled, eller der står et forholdsord, der "kræver" akkustativ, fx "Durch dieses Land in Mittelamerika führt ein wichtiger Kanal".
NB: Vær opmærksom på de såkaldte "tvivlspræpositioner (= "tvivlsforholdsord"), der kan styre enten akkusativ eller dativ.


Skriv et svar til: Dieser/dieses

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.