Matematik

Målestoksforhold

18. november 2016 af meta246 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen :) 
Jeg sidder med en opgave hvor jeg har en tegning i målestoksforhold 1:150 på et A4 papir.  Disse mål skal jeg omregne så de passer til målestoksforholdet 1:100 så den kan indtegnes på et A3 papir. Tegningen indenbærer f.eks. målene 1810 mm og 300 mm. 
Er der nogle som kan forklare mig hvordan jeg omregner dette ??

Vh. Den meget forvirede :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2016 af mathon

i målestoksforholdet 1:150         er 1\; mm\equiv 15\;cm

i målestoksforholdet 1:100        er 1\; mm\equiv 10\;cm?

Du ser heraf, 
at i målestoksforholdet 1:100
                                                       er 15\;cm\equiv1{,}5\; mm  dvs 1\; mmganget med 1{,}5.

Ved at skifte fra målestoksforholdet 1:150  til  1:100
skal alle tegningens længdemål derfor ganges med 1{,5.}
                             
                                  
                                                                                               


Svar #2
18. november 2016 af meta246 (Slettet)

Så hvis jeg nu tager udgangspunkt i de 300 mm 

300*1.5 = 450 mm
450/100 = 4.5 cm

Og nu vi er igang :) 

1810*1.5 = 2715 mm
2715/100 = 27.15 cm

Er det rigtigt udregnet?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2016 af mathon

Så hvis jeg nu tager udgangspunkt i de 300 mm 

(300 mm) * 1.5 = 450 mm = 45 cm

Og nu vi er igang :) 

(1810 mm) * 1.5 = 2715 mm = 271,5 cm
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

1810mm kan ikke værepå et A4-ark.Det må være målet i 1:1.

Hvis dine mål er skrevet på tegningen, svarer de normalt til 1:1, selv om tegningen er i 1:150. Du skal derfor ikke regne om fra 1:150 til 1:100, men fra 1:1 til 1:100, så du skal blot dividere med 100.

Hvis du er nødt til at måle på tegningen, skal du gange tallet med 150 for at få det i målestok 1:1 og derefter dividere med 100 for at få det i målestok 1:150. Det er for besværligt, så gan i stedet med 150/100 = 1,5.

#2 Vær forsigtig med måleenheder. I en del brancher har man en konvention om, hvilken enhed, man bruger. I metalindustrien benyttes kun mm, cm er bandlyst. Selv længden af en jernbanevogn angives i mm. Hvis man angiver målene i cm, risikerer man at få en vogn i størrelse 1:10!


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2016 af Capion1

# 0
Det er godt med en samlet oversigt.


                             Alle mål i mm              A4 ark                       A3 ark
målestoksforhold                               længde  bredde       længde  bredde
 1 : 1                      300     1810             297        210           420       297
1 : 100                     3        18,1
1 : 150                     2        12,1

Skemaet er kun et eksempel på opstillingen. Du har sikkert andre tal med målene i virkeligheden.          


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

#2 Jeg ved ikke, om du har set mit indlæg, men du har ikke regnet på de rigtige tal, se #4


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2016 af StoreNord

\\Maa lestoksforhold1=\frac{model1}{virkelighed} \Leftrightarrow \frac{1}{150}=\frac{1810}{virkelighed}\Leftrightarrow virkelighed=1810*150=271500

\\Maa lestoksforhold2=\frac{model2}{virkelighed} \Leftrightarrow \frac{1}{100}=\frac{model2}{271500}\Leftrightarrow model2=\frac{251500}{100}=2715


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

#7 Hvordan vil du afsætte 1810mm på et A4-ark? Det er næsten 2 m. De 1810mm er "virkeligheden".
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2016 af StoreNord

"Tegningen indenbærer f.eks. målene 1810 mm" havde jeg forstået som noget, der var målt på en tegning. Men du har selvfølgelig ret.

Men bortset fra dèt, så synes jeg min metode er god og meget anvendelig.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. november 2016 af mette48 (Slettet)

målene 1810 mm og 300 mm

målene på tegningen er 1:1, modellens virkelige mål

1810 mm i 1:1 er 1810/150 mm på A4 papiret og 1810/100 mm på den nye tegning

300 mm i 1:1 er 300/150 mm på A4 papiret og 300/100 mm på den nye tegning


Skriv et svar til: Målestoksforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.