Fysik

Rotationsfysik

23. november 2016 af chri147w (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude :) 

Jeg har lidt problemer med at beregne opgave b og c, har I nogle forslag?

Påforhånd tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2016 af Soeffi


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2016 af hesch (Slettet)

b)  dω(t)/dt = M / J ,   J = inertimoment.

Accelerationstiden, ta  = ( ωs - ω0 ) / (dω(t)/dt) ,  ωs = slut-vinkelhastighed.

ω(t) = ω0 + t * dω(t)/dt

Antal radianer kørt =  0ta ω(t) dt

Omregn antal radianer til omgange.

c)  Omregn dette stålklodspresseri til moment.  Fremgangsmåden er så stort set den samme som i starten af b).


Svar #3
24. november 2016 af chri147w (Slettet)

Tak for hjælpen. 

Jeg får opgave b=0.012 omgange kan det passe, der virker af meget lidt? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2016 af Soeffi

#3

Hvad får du i a)?


Svar #5
24. november 2016 af chri147w (Slettet)


 345.3000 kg*m^2;


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2016 af Soeffi

#5 345.3000 kg*m^2;

Hvordan har du beregnet det?


Svar #7
24. november 2016 af chri147w (Slettet)

Det her:


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2016 af Soeffi

#7

Det ser rigtigt ud, men personligt er jeg i tvivl om stængerne. De roterer jo om et punkt, der ligger uden for dem selv. 


Svar #9
24. november 2016 af chri147w (Slettet)

Det er rigtigt, men de er vel en del af selve hjulet så de må jo tælle med det samlede intimomet. Ser opgave b også rigtig ud ?    


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. november 2016 af Soeffi

#9

Du skal sætte inertimomentet ind på J's plads. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der er problemer med a).

Den formel, du bruger for stængerne er ikke rigtig. Du glemmer, at stængerne ikke når ind til rotationsaksen.

Du beregner også inertimomentet af ringen som inertimoment af en cirkulær skive, men der er jo kun masse ude i ringen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

#9

Stængerne har større inertimoment, end det, du har regnet ud. Du har regnet, som om de roterer om deres endepunkt, men det gør de ikke. Du kan beregne inertimomentet som et egetbidrag, der er inertimomentet omkring tyngdepunktet + et forskydningsbidrag, der er m*r2, hvor r der radius for tyngdepunktets bane, hvilket vil sige halvdelen af stangens længde + det stykke, der er fra rotationsaksen til stangens endepunkt.


Skriv et svar til: Rotationsfysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.