Matematik

Brøkspørgsmål

17. januar 2017 af MMLL13 - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal finde a i en lineær funktion.

Det ender med \frac{655-790}{60-30}  =  \frac{-135}{30}  Nu kommer mit spørgsmål så.

Jeg ved fra facit at \frac{-135}{30} bliver til \frac{9}{2}  og det bliver så til slut -4,5.

Det er sikkert simpel brøkregning, men hvordan bliver \frac{-135}{30}  formindsket til \frac{9}{2}  Hvordan gør man?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2017 af Jerslev (Slettet)

Forkort brøker. Find et tal, der går op i både tæller og nævner og divider begge dele med dette tal. Fortsæt med dette indtil du ikke kan finde et tal, både nævner og tæller kan deles i.

Hint: start med tallet 5, som både går op i 30 og 135.

Svar #2
17. januar 2017 af MMLL13

Er der ikke noget med at man skal finde det mindste tal som både tæller og nævner går op i? Det er vel 5??

Siger man så \frac{-135}{5} og \frac{30}{5} ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2017 af mathon

…skal finde den største fælles divisor for tæller og nævner:

                       sfd(135,30)=15

                       \frac{-15\cdot 9}{15\cdot 2}=-\frac{9}{2}=-4{,}5

                           


Svar #4
17. januar 2017 af MMLL13

Jeg forstår desværre stadig ikke..


Skriv et svar til: Brøkspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.