Matematik

Manius

23. januar 2017 af Tomasj (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Lygtepæl og foderbræt

3.1 Hvor højt er foderbrættet?

3.2 Hvor høj er lygtepælen?

3.3 Hvor mange grader er vinkel D?

3.4 Beregn længden af siden f.

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2017 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. januar 2017 af mathon

Brug ensvinklede trekanters ensliggende siders proportionalitet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2017 af selmalyn (Slettet)

3.1, er jo meget nem, der skal jo bare lægge højden a og højden e sammen.

3.3, tag udgangspunkt i den lille trekant mellem foderbrættet  og vinkel D. Denne har siderne e, lad og kalde grundllinje b_1 (har samme længde som b) og lad os kalde hypotenusen f_1. Du kender altså den hosliggende katete (b) og den modsatliggende katete . Da trekanten er retvinklet kan du bruge formlen:

Tan(v)=mod/hos           til at beregne vinkel D.

3.2 Denne vinkel ville jeg selv finde, før jeg ville finde højden af lygtepælen - så du får min metode, hvor vi benytter tangens igen:

Tan(v)=mod/hos

Vi tager udgangspukt i vinkel D. Dermed: 

Tan(D)=d/(c+b)

c+b er jo hele trekantens grundlinje: 6m

3.4 Vi bruger igen sinus og tager udgangspunkt i vinkel D. Siden f er altså hypotenusen. Du kan her selv vælge om du vil benytte siden d eller grundlinjen. Siden d er den modsatliggende katete og grundlinjen er den hosliggenge katete. Vælges du at benytte grundlinjen skal du bruge cosinus:

cos(V)=hos/hyp. 

Vælger du at benytte siden d, skal du bruge sinus:

sin(v)=mod/hyp.


Skriv et svar til: Manius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.