International økonomi

Hvilke variable fra forsyningsbalancen omtales der i denne artikel?

09. februar 2017 af ano007 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Topchefer klar til flere investeringer i 2016?

Virksomhederne trodser afmatning i årets sidste måneder og fastholder troen på fremgang i 2016. Investeringslysten er tilbage på højeste niveau siden 2007 

Selvom væksttallene viste stilstand i dansk økonomi i tredje kvartal, så skruer landets topchefer op for investeringslysten. Det viser en ny konjunkturundersøgelse fra Greens Analyseinstitut lavet for Børsen.
En af de virksomheder, der har øget investeringerne, er Randers Tandhjulsfabrik.
"Vi har i slutningen af året lavet en investering i ny teknologi, men allerede nu kigger vi på flere investeringer," siger Palle Martin, adm. direktør i Randers Tandhjulsfabrik.

Han forklarer, at virksomheden især investerer i teknologi, der kan øge virksomhedens kapacitet, men også øge effektiviteten.
"Vi er meget afhængige af de maskiner, vi har. Vi kigger både på nye maskiner og nye typer af værktøjer," siger Palle Martin.

"Det er meget positivt"
Men det er altså ikke kun Randers Tandhjul, der har øget investeringslysten. Konjunkturundersøgelsen, der er besvaret af 497 topchefer, viser, at investeringslysten er på det højeste niveau siden slutningen af 2007.
"Det er meget positivt," siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, og fortsætter.
"Den manglende ingrediens i opsvinget i både Danmark og Europa er helt klart erhvervsinvesteringerne."
40 pct. af topcheferne svarer, at virksomhedens investeringer i fjerde kvartal af 2015 er højere end samme tidspunkt sidste år. Kun 14 pct. svarer, at de har skruet ned for investeringsniveauet. Netop øget investeringslyst er vejen til et kraftigere opsving, mener Danske Banks cheføkonom.
"Det kan forhåbentlig sætte gang i en mere selvforstærkende proces, hvor investeringerne er med til at drive væksten og sætte gang i et selvbærende opsving," siger Las Olsen.

Kortvarig afmatning
Fremgangen i investeringerne kommer til trods for, at topcheferne i konjunkturundersøgelsen også melder om nedgang i ordreindgangen i slutningen af året. Det gør, at konjunkturindikatoren fra tredje til fjerde kvartal falder svagt fra 2,4 til 2,2.
"Der har været en lille opbremsning i dansk økonomi i det seneste kvartal," forklarer Michael Svarer, vismand og økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.
Hos Randers Tandhjul har de også mærket den seneste tids afmatning.
"Vi har mærket en nedgang i ordreindgangen i anden halvdel af 2015 på omkring 10 pct.," siger Palle Martin.

Forsigtig optimisme
Det tyder dog på, at afmatningen kun bliver midlertidig. For et flertal af topcheferne er uændret optimistiske, når det gælder salget i første halvår af 2016. Kun én ud af ti virksomheder forventer, at salget bliver mindre end de seneste seks måneder. Også Palle Martin forklarer, at han kan mærke, at optimismen er tilbage.
"I den sidste måned har vi set tegn på forbedring. Det er som om, at vi har været nede at vende, og nu er vi på vej opad. Jeg er forsigtig optimist frem mod 2016," siger han.
De blandede signaler fra virksomhederne illustrerer, at opsvinget ikke bliver "buldrende" på den korte bane, mener Michael Svarer.

Et mat opsving
"Det viser, at der er fremgang i økonomien, men at det ikke er på noget højt blus," siger han.
Den vurdering deler Danske Bank, forklarer Las Olsen.
"Det overordnede billede er, at opsvinget stadig er i gang. Det lidt mere nuancerede billede er, at det var et forholdsvis mat opsving i forvejen, og nu er det blevet endnu en tand mere mat," siger Las Olsen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2017 af Walras

Havde nok hjulpet, hvis du vidste, hvad forsyningsbalancen var... Det kan man heldigvis google sig til.


Skriv et svar til: Hvilke variable fra forsyningsbalancen omtales der i denne artikel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.