Matematik

Det binære talsystem

07. marts 2017 af ClausenNo1 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej allesammen :) 

Jeg er igang med at lave en Dokumentation, og skal forklare det binære talsystem, ved ikke hvordan jeg skal formulere det, har været inde og søge om det. 

Men vil lige høre nogle kloge hoveder om en god måder jeg kan skrive det på? :) 

I min dokumentation står der bare : Fortæl om hvordan det binære system er skruet sammen og hvordan man kan ændre fra 10-tal systemet over til binær og omvendt


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2017 af PeterValberg

Måske du kan finde et par "guldkorn" i vedhæftede dokument :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Talsystemer.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2017 af Eksperimentalfysikeren

Et tal t skrives i g-talsystemet som t = dndn-1...d2d1d0 som betyder dngn+dn-1gn-1+...+d2g2+d1g1+d0g0.

Skal man regne t om til g-talsystemet, starter man med at divideret med g. Det giver et tal t1 og en rest. Resten er d0 og t1 er den hele del af tallet divideret med g. t1 er altså dngn-1 + dn-1gn-2+...+d2g1+d1g0.

Processen gentages så vi får et t2 og rest d1.

Udregningen kan foretages med vilkårligt positivt helt tal g, også med 2.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2017 af peter lind

talte: 0, 1, 20, 21, 100, 101, 110, ....

Du foretager en fortsat division med 2 med rest. hvis du for eks. vil omdanne 326 til binært tal

du deler med 2

326 delt med 2 giver 163 med 0 til rest

163 delt med 2 giver 81 med 1 til rest

81 delt med 2 giver 40 med 1 til rest

40 delt med 2 giver 20 med 0 til rest

20 delt med 2 giver 10 med 0 til rest

10 delt med 2 giver  5   med 0 til rest

5   delt med 2 giver 2   med 1 til rest

2 delt med 2 giver   1   med 1 til rest

1 delt med 2 giver   0  med 1 til rest

så i to tal systemet giver det 111000110

omvendt giver tallet i 10 talsysteme 28+27+26+23+21 =


Svar #4
07. marts 2017 af ClausenNo1 (Slettet)

Peter det du skriver, er det fra binært til 10-tal system? :D


Svar #5
07. marts 2017 af ClausenNo1 (Slettet)

#3

talte: 0, 1, 20, 21, 100, 101, 110, ....

Du foretager en fortsat division med 2 med rest. hvis du for eks. vil omdanne 326 til binært tal

du deler med 2

326 delt med 2 giver 163 med 0 til rest

163 delt med 2 giver 81 med 1 til rest

81 delt med 2 giver 40 med 1 til rest

40 delt med 2 giver 20 med 0 til rest

20 delt med 2 giver 10 med 0 til rest

10 delt med 2 giver  5   med 0 til rest

5   delt med 2 giver 2   med 1 til rest

2 delt med 2 giver   1   med 1 til rest

1 delt med 2 giver   0  med 1 til rest

så i to tal systemet giver det 111000110

omvendt giver tallet i 10 talsysteme 28+27+26+23+21 =

Hvordan udrenger jeg så fra binære til 10 talsystemet 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2017 af peter lind

som der står i #2 specielt for 2. Tal i 2 talsystemet kan skrives som an2n+an-12n-1+an-22n-2 + ... a121+a020. hvor ai er 0 eller 1. Det jeg har gjort er bare at skrive det ud for det aktuelle tal. Dem med ai=0 har jeg udeladt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2017 af Eksperimentalfysikeren

Der er tre muligheder:

1) Divider tallet med 10. Restenersidste ciffer.

Divier igen med 10, resten ernæstsidste ciffer. osv, ligesom før.

Det kræver, at du kan regne i totalssystemet.

2)  Udregn 20, 21, 22,...,2n og gang dem med de tilsvarende cifre. Læg til sidst sammen.

Det er en kluntet måde at gøre det på, men det virker. En ændring af rækkefølgen af udregningerne fører til:

3) Gang første ciffer med to og læg næste ciffer til.

Gang resultatet med 2 og læg næste ciffer til.

Gentag til der ikke er flere cifre.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2017 af SuneChr

Du nævner et eksempel, 109, i tråden
https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1742414

Vælg den højeste potens af 2 som er mindre end eller lig med  109              109 = 26 + 45
Vælg den højeste potens af 2 som er mindre end eller lig med    45                45 = 25 + 13
Vælg den højeste potens af 2 som er mindre end eller lig med    13                13 = 23 + 5
Vælg den højeste potens af 2 som er mindre end eller lig med     5                   5 = 22 + 1
Vælg den højeste potens af 2 som er mindre end eller lig med     1                   1 = 20 + 0 *)
*)   Med rest 0 slutter vi.

Vi har nu fra oven og ned:
26 25 23 22 20
Sæt nu et 1'tal foran disse 2-er potenser og et 0 foran dem, som ikke er med i rækken.
Binært kommer (109)10-talsystemet til at se sådan ud:
(1 1 0 1 1 0 1)2-talsystemet            


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2017 af PeterValberg

Decimal til binær < LINK >

Decimal til binær (smart metode) < LINK >

Binær til decimal < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. marts 2017 af Eksperimentalfysikeren

#4 Det er til g-talsystemet, hvor g kan vælges til 2, så det er til 2-talssystemet.

Hvis du skriver 5 i stedet for g, vil du kunne regne om til 5-talssystemet.

Når du skal regne fra totalssystemet til 10-talssystemet, kan du gøre det på mindst 2 måder. Jeg vil bruge tallet (1001101)2 = 1*26+0*25+0*24+1*23+1*22+0*21+1*20.

Man kan selvfølgelig regne 2'erpotenserne ud og så regne udtrykket sammen, men der er en smartere metode: De første 6 led kan alle divideres med 2. Derfor kan 2 sættes udenfor en parentes:
\\1*2^{6}+0*2^{5}+0*2^{4}+1*2^{3}+1*2^{2}+0*2^{1}+1*2^{0} =\\ (1*2^{5}+0*2^{4}+0*2^{3}+1*2^{2}+1*2^{1}+0*2^{0})*2+1*2^{0}

Inde i parentesen kan de første 5 led divideres med 2, så igen kan 2 sættes udenfor en parentes:
\\ (1*2^{5}+0*2^{4}+0*2^{3}+1*2^{2}+1*2^{1}+0*2^{0})*2+1*2^{0} =\\ ((1*2^{4}+0*2^{3}+0*2^{2}+1*2^{1}+1*2^{0})*2+0*2^{0})*2+1*2^{0}

Dette gentages, så der kommer til at stå:
\\ ((((((1*2)+0*2^{0})*2+0*2^{0})*2+1*2^{0})*2+1*2^{0})*2+0*2^{0})*2+1*2^{0}=\\ ((((((1*2)+0)*2+0)*2+1)*2+1)*2+0)*2+1,

da 20=1.

Så algoritmen lyder:

1)Tag første ciffer

2) Gang med 2 og læg næste ciffer til

3) Gentag til sidste ciffer er lagt til.

PS: Da jeg villegemme dette i går, kunne jeg ikke komme ind på serveren. Derfor det sene svar.


Skriv et svar til: Det binære talsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.