Kemi

Titrering

06. april 2017 af A1367 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg sidder og kæmper med nogle opgaver, men bliver ved med at få et forkert resultat. Opgaven lyder:

100 mL opløsning af 0,0100 M fosforsyre titreres med 1,00 M NaOH. Hvor mange mL titrator (NaOH) er der tilsat fosforsyre opløsningen, når pH er lig med pKa(H3PO4); lig med pKa(H2PO4-); lig med pKa(HPO42-)? Antag at alle tre syrer anses som monoprotiske syrer. 

De forskellige pKa værdier lyder således:

H3PO4 = 2,12
H2PO4= 7,21
HPO42- = 12,67

Mange tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2017 af mathon

I det følgende ses bort fra den ringe volumenforøgelse ved tilsætning af titrator:

H_3PO_4\, _{\textit{(aq)}} anskuet monoprotisk:
                        
                            V_{titrator}=V_o=\frac{0{,}001\; mol}{1{,}00\; \tfrac{mol}{L}}=0{,}001\; L=1\; mL
hvoraf
                            pH=2{,}12+\log\left (\frac{V}{V_o-V} \right )

                            pH=2{,}12+\log\left (\frac{\tfrac{1}{2}V_o}{V_o-\tfrac{1}{2}V_o} \right )=2{,}12

            V=\tfrac{1}{2}V_o=\tfrac{1}{2}(1\; mL)=\tfrac{1}{2}\; mL


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. april 2017 af mathon

…og så fremdeles:

                 pH=7{,}21 kræver samlet tilsætning af 1{,}5 mL titrator.

                 pH=12{,}67 kræver samlet tilsætning af 2{,}5 mL titrator.


Svar #3
06. april 2017 af A1367 (Slettet)

Tusind tak. Det virker jo meget simpelt, men jeg er lidt usikker omkring konklusionen af det hele. Hvordan opnår du at springe fra ligningen med pH til at konkludere at V blot er det halve af V0 i det første tilfælde?


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. april 2017 af mathon

                          pH=2{,}12+\log\left (\frac{\tfrac{1}{2}V_o}{V_o-\tfrac{1}{2}V_o} \right )=2{,}12+\log\left( \frac{\tfrac{1}{2}V_o}{\tfrac{1}{2}V_o} \right )=2{,}12+\log(1)=

                                                                                                          2{,}12+0=2{,}12


Svar #5
06. april 2017 af A1367 (Slettet)

Ja, det er bare mig som kludrer i det på lommeregneren, da jeg prøvede det. Tak for tålmodigheden. Der er et andet delspørgsmål, som jeg også har problemer med. Det lyder:


100 mL opløsning af 0,0100 M fosforsyre skal titreres med 1,00 M NaOH. Hvad er pH ved ækvivalenspunktet for H3PO4; ækvivalenspunktet for H2PO4-; ækvivalenspunktet for HPO42-?

Er det så at finde ækvivalenspunktet for de tre, og herefter benytte samme formel som før eller? Jeg brugte en anden formel tidligere. Jeg er tæt på det rigtige svar, men at være tæt på er jo ikke godt nok. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2017 af mathon

Når H3PO4 er titreret
haves 
              100 \; mL\; 0{,}01\; M\; H_2P{O_4}^- som er en svag syre:

                        pH=\tfrac{1}{2}\left ( pK_{s2}-\log(c_s/M) \right )=\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 7{,}21-\log(0{,}01) \right )=4{,}6


Svar #7
06. april 2017 af A1367 (Slettet)

Sidste spørgsmål! Jeg har regnet ud, at den for den næste er lig 9,9 - men jeg har problemer med den sidste. Bruger jeg mon en forkert formel? Den skal give enten 11,92 eller 12,33. Jeg får den til 12,10. Nogle idéer?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. april 2017 af mathon

Når HPO42- er titreret
haves 
              100 \; mL\; 0{,}01\; M\; P{O_4}^{3-} som er en middelstærk base med pKb = 1,64      Kb = 0,022909

                        pOH=-\log\left ( \frac{-K_b+\sqrt{{K_b}^2+4\cdot K_b\cdot c_b}}{2} \right )

                        pOH=-\log\left ( \frac{-0{,}022909+\sqrt{{0{,}022909}^2+4\cdot 0{,}022909\cdot 0{,}01}}{2} \right )=2{,}12338

                        pH=14-pOH=14-2{,}12338=11{,}8766\approx 11{,}9


Skriv et svar til: Titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.