Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Tryk og temperatur

07. oktober 2017 af Sarah3310 (Slettet)

Hej

Er der nogen der kan forklare sammenhængen mellem tryk og temperatur (fysik). "Jo højere trykket er jo højere vil temperaturen også være. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2017 af AngelOneOne

Hej,

En af de vigtigste egenskaber for en gas er, hvor hårdt det skubber til molekylerne i dets omgivelser. Hvis man eksempelvis forestiller sig en kasse indeholdende en gas. Molekylerne hopper konstant mod kassens sider og skubber den ud ad. Dette udadvendte tryk, målt i enheder af kraft per kvadratmeter af overfladen af kassen, kaldes tryk. Hvis antallet af molekyler i kassen øges, vil flere molekyler ramme væggen på kassen hvert sekund, og trykket vil stige. En fordobling af tætheden af gassen, ved en konstant temperatur, vil fordoble trykket.

Forøgelsen af gassens temperatur, øger gennemsnits-hastigheden ved hvilken molekylerne bevæger sig med og øger derved også gassens tryk. Der er to grunde til dette. For det første, hvis molekylerne i kassen bevæger sig hurtigere, vil de ramme væggene oftere. Flere molekyler der rammer væggene på kassen hvert sekund betyder, at trykket er højere. For det andet, rammer hurtige molekyler væggen hårdere og med mere kraft. Sammen betyder disse to virkninger, at en fordobling af gassens temperatur, fordobler gassens tryk.

Dette forhold mellem tæthed, temperatur og tryk, kaldes idealgasloven.

Komprimering af en gas, øger ikke blot dens tæthed, men også dens temperatur og trykket stiger. Omvendt, får en gas får lov til at udvide sig, afkøles den og trykket falder.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Svar #2
07. oktober 2017 af Sarah3310 (Slettet)

Tak for hjælpen. Jeg fik nemlig udført et forsøg med trykmåler i en kolbe med atmosfærisk luft, kolben blev sat ned i en elkedel, hvor trykket steg mens temperturen også blev forhøjet. Så hvordan forklare jeg udtrykket "jo højere trykket er jo højere vil temperaturen også være. Hvilken teori ligger bag ved dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2017 af AngelOneOne

Hej,

Som jeg skriver - idealgasloven (eller rettere teorierne bag, udmundede i idealgasloven).

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: Tryk og temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.