Fysik

Wh til W

04. december 2017 af Alexandravest (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg er gået lidt i stå i en ellers simpel opgave, da udsagnet Wh forvirrer mig. 

Jeg har aflæst på en energimåler at den har brugt 28 Wh, og det vil jeg gerne have i watt.

er det så bare 28*60*60?

Spørgsmål 2, beregner en energimåler også ud fra hvor mange sekunder man målte i?

Etilført = P*t 

Hvis jeg får watt tallet skal jeg så stadig gange med de sekunder jeg har fra min tidstagning (90 sekunder)?

Vil det blive E = (28*60*60)*90 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2017 af hesch (Slettet)

Wh = Watt * tid     →

Watt = Wh / tid.

[Wh] er energi, [W] er effekt.  Det er to forskellige ting.

Så  E = P * t  er korrekt.


Svar #2
04. december 2017 af Alexandravest (Slettet)

Så hvis jeg skal bruge formlen Etilført = P*t, hvad skal jeg så gøre med mine Wh?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2017 af hesch (Slettet)

Hvis det er Watt du skal beregne, står det i #1:

W = Wh / tid.

1 Wh = 3600 Ws    ( = 3600 [J] )


Svar #4
04. december 2017 af Alexandravest (Slettet)

den eneste tid jeg har er mine 90 sekunder. skal jeg så sige 28/90?


Svar #5
04. december 2017 af Alexandravest (Slettet)

så Etilført vil være 3600*90?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2017 af hesch (Slettet)

Ja, du har jo ikke andre tider at dividere med.

Du skal genelt kigge på enheder.

Har du en enhed = Ws  og dividerer med sekunder, fremkommer enheden:

Ws / s   ( forkort brøken ) =

Ws / s = W

Ud fra enheder kan du ofte se hvad du skal gøre for at finde et resultat.


Svar #7
04. december 2017 af Alexandravest (Slettet)

så mit resultat af 28 Wh af 90 sekunder vil være 28*3600*90? synes bare det er meget i forhold til andre resultater der er opnået 


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2017 af hesch (Slettet)

#5:  3600 har enheden sekunder/time.

90 har enheden sekunder

Når du multiplicerer dem fås enheden  [s2/time]

Det er da ikke enheden for energi.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. december 2017 af hesch (Slettet)

I #7 får du en enhed, der efter lidt omregning kunne være [Ws2].

Denne enhed giver heller ikke mening.

Du gætter ( sjusker ) efter Monte-Carlo metoden og betragter talværdier, om de er store eller små.

Men talværdier giver ingen mening uden korrekt enhed.

1000000 "lyder" af meget, 1 af lidt, men  1000000[mm] = 1 [km].


Svar #10
04. december 2017 af Alexandravest (Slettet)

Jeg er fuldt ud klar over at 1Wh = 1W*3600s = 3600J

Det eneste der forvirrer mig er at jeg har brugt en energimåler (en mobil app) som har målt at der er brugt 28 Wh på at varme 0,5 L vand op til 98,6 grader. Udover det har jeg taget tid på hvor lang tid det tog at få vandet op på de 98,6 grader. 

jeg ved ikke om jeg skal bruge de 90 sekunder til noget eller om den tilførteenergi bare er 100800J 


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. december 2017 af hesch (Slettet)

Ja, 78 [Wh] = 100800 [J].

Men din overskrift antyder at det er et antal Watt du vil finde.


Svar #12
04. december 2017 af Alexandravest (Slettet)

Jeg ved ikke om det er forståeligt, men jeg troede jeg skulle bruge effekten (W) for at beregne energitilførslen. Men E = P*T er også J = W*s. derfor lød min overskrift på hvordan man fandt W ud fra Wh, så jeg bare kunne sætte den ind i formlen. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. december 2017 af hesch (Slettet)

Jo, jeg forstår.

Men ( igen ), kigger du på enhederne kan du se at en multiplikation med [s/time] klarer omsætningen.


Skriv et svar til: Wh til W

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.