Matematik

Indekstal

23. februar 2018 af KennethLarsens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har en opgave for i matematik for jeg har fået nogle indekstal og dem skal jeg omregne, jeg forstår bare ikke hvordan. Er der nogen der kan hjælpe mig med en formel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2018 af SuneChr

Ja, indeks og pris er proportionale.
\frac{pris_{1}}{indeks_{1}}=\frac{pris_{2}}{indeks_{2}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2018 af AMelev

Læg lige opgaven op.

Indekstal er defineret som I =\frac{vaerdi\: i \: aktuelt \: aar}{vaerdi\: i\: basisaar}\cdot 100


Svar #3
24. februar 2018 af KennethLarsens (Slettet)

Tabellen viser antallet afhf-kusister i Danmark i 1996 og 2000.

1996 er basisår og jeg skal nu udregne indekstallet. for 2000.

Tabel:

1996=12901 hf-kusister

2000=11079 kusister.

Y=11079/12901*100=85,9.

Herefter skal jeg undersøge om antallet af hf-kursister ellerantallet af gynasieelever er faldet procentvis mest fra 1996 til 2000.

for gymnasieeleverne er det skrevet i indekstal allerede og basisåret 2000. Indekstallet for gymnasieelever i 1996 var 113,9. i 1997 =111,6 1998=105,7 1999=101,9 2000=100

Jeg ved ikke hvordan jeg nu udregner hvem der faldet mest procentvis.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2018 af AMelev

Dit indekstal for 2000 på 85.9 viser, at antallet af hf-kusister er faldet med 14.1% (fra 100 til 85.9) i perioden 1996 til 2000.

Antallet af gymnasieelever er i samme periode faldet fra 113.9 til 100.
Relativ stigning er \frac{Slut-Start}{Start}=\frac{100-113.9}{113.9}
Beregn, omregn til % og sammenlign.


Svar #5
24. februar 2018 af KennethLarsens (Slettet)

Jeg må vist være ærlig for jeg forstår ikke helt hvad jeg skal gøre. Skal jeg ikke lave indekstallene om? Skal jeg bare bruge den formel du lige har givet mig til at udregne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2018 af SuneChr

# 5
Som tidligere nævnt er indeks og antal proportionalt.
Derfor kan der regnes i enten antal eller indeks:
For HF har vi et relativt fald på  (12901 - 11079)/12901 = 14,12%
For Gymnasiet har vi et relativt fald på  (113,9 - 100)/113,9 = 12,20%
HF er altså faldet relativt mere end Gymnasiet. Forskellen er 1,92%-point.


Skriv et svar til: Indekstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.