Kemi

mængdeberegning

21. marts 2018 af TKCA1 - Niveau: C-niveau

Er der nogen, som kan forkarer hvordan man løser opgaven: 

Stoffet titan(IV)oxid, bruges som pigment maling. I industrien fremstilles titan(IV)oxid ved reaktion mellem titan(IV)chlorid og dioxygen: TiCl4+O2->TiO2+2 Cl2

a) beregn masen af den mængde titan(IV)oxid, der kan fremstilles ud fra 100 g titan(IV)chlorid.

b) beregn massen af den mængde dichlor der dannes ved reaktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2018 af janhaa

a)

TiCl4+O2->TiO2+2 Cl2

100g

0,527 mol => 0,527 mol TiO2

m(TiO2) = n*M = 42,1 g

b)

m(Cl2) = *M = 37,4 g


Svar #2
21. marts 2018 af TKCA1

Hvordan kommer du frem til: 0,527 mol?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2018 af mathon

\small \textbf{a)}

                                           \small TiCl_4\; +\;O_2\; \rightarrow \; TiO_2\; +\;2\, Cl_2
\small \textup{\ae kvivalente mol:}                      1                              1
\small \textup{\ae kvivalente massser i g:}        189,679                   79,866
\small \textup{aktuelle masser i g:}                100                            x

\small \textup{forholdsregning:}
                                            \small \frac{x}{79.866\; g}=\frac{100}{189.679}

                                            \small x=\frac{100}{189.679}\cdot \left ( 79.866\; g \right )=42.11\; g

\small \textup{Af 100 g titan(IV)chlorid kan der teoretisk fremstilles 42{.}11\; g titan(IV)oxid.}


Svar #4
21. marts 2018 af TKCA1

Ok forstået. Tusind tak.

Ved du hvordan man beregner massen af den mængde titan(IV)chlorid der skal bruges til fremstilling af 100 kg titan(IV)oxid?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2018 af mathon

\small \textbf{b)}

                                           \small TiCl_4\; +\;O_2\; \rightarrow \; TiO_2\; +\;2\, Cl_2
\small \textup{\ae kvivalente mol:}                      1                                              2
\small \textup{\ae kvivalente massser i g:}        189,679                                 141.812
\small \textup{aktuelle masser i g:}                100                                            y

\small \textup{forholdsregning:}
                                            \small \frac{y}{141.812\, g}=\frac{100}{189.679}

                                            \small y=\frac{100}{189.679}\cdot \left ( 141.812\, g \right )=74,76\; g

\small \textup{Af 100 g titan(IV)chlorid kan der teoretisk fremstilles 74{.}761\;g dichlor.}


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2018 af mathon

#4
\small \textup{forholdsregning:}
                                


Svar #7
21. marts 2018 af TKCA1

Er massen altså 74,761 g


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. marts 2018 af mathon

#7

                                           \small TiCl_4\; +\;O_2\; \rightarrow \; TiO_2\; +\;2\, Cl_2
\small \textup{\ae kvivalente massser i kg:}        0.189679            0.079866
\small \textup{aktuelle masser i kg:}                     z                       100

                                             \small \frac{z}{0.189679\; kg}=\frac{100}{0.079866}

                                             \small z=\frac{100}{0.079866}\cdot \left ( 0.189679\; kg \right )=237.497\; kg

\small \textup{Teoretisk skal der bruges 237.497 kg }\mathrm{Ti(VI)Cl_4}\textup{ til fremstilling af 100 kg titan(IV)oxid.}


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. marts 2018 af mathon

      \small VI\rightarrow IV


Svar #10
21. marts 2018 af TKCA1

nu har jeg forstået det:)) Tusinde taaak..


Skriv et svar til: mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.