Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Funktion for efterspørgslen

06. maj 2018 af simonpedersenbrow (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.
Jeg har følgende opgave:

Hvis varen sælges for kr. 55 pr. stk., sælges der 90.000 stk. om året. Hvis
prisen sættes til 60 kroner, sælger den 80.000 stk. De gennemsnitlige variable enhedsomkostninger
inkl. lønomkostninger er konstante og er nu 30 kroner pr. stk. 

a) Vis, at den (Lineære) eftersporgselsfunktion som Pedro star overfor, kan skrives som
P=-0,5Q+100

Jeg synes ikke helt jeg kan få det til at passe, for hvis man laver funktionen i skala 1:1, så:

P = -5(kr)*Q+10.000(stk.)
P = -0,5(kr)*Q + 1.000(stk.)

P = -0,05(kr)*Q + 100(stk)

Jeg får altså ikke den samme funktion. Indsætter jeg pris og mængde i excel og laver en tabel over udvikling i pris og mængde. Så kan jeg indsætte en graf, og herefter indsætte en tendenslinje der giver mig funktionen: y=-0,0005x + 100. Jeg kan ikke helt gennemskue det.

Herefter skal jeg:

b) Bestem og illustrer den pris som Pedro optimalt set, bør tage.

Og her er jeg klar over, at jeg skal vælge den pris hvor udbudsfunktionen skærer efterspørgselsfunktion(ligevægt), men hvordan finder jeg udbudsfunktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2018 af mathon

... med 
                 \small p=-0.005\cdot Q+100      og en afsætning på Q fås udbudsfunktionen OMS

                 \small OMS = Q\cdot p=Q\cdot (-0.005Q+100)

                 \small OMS(Q) =-0.005Q^2+100Q

                 \small OMS{\, }'(Q) =-0.01Q+100
maksimal OMS
kræver
                 \small OMS{\, }'(Q) =-0.01Q+100=0

                 \small Q =10^4
og dermed
                 \small p(10^4)=-0.005\cdot 10^4+100=50


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2018 af mathon

Du har et decimal-0 for meget i y=-0,0005x + 100

                                                  y = -0.005x + 100


Svar #3
06. maj 2018 af simonpedersenbrow (Slettet)

Men jeg kan stadig ikke helt gennemskue, hvorfor P = -0,5Q + 100.

Som du også skriver, så får jeg det også til p = -0,005Q+100

Opgave a vil jo have mig til at vise at efterspørgselsfunktionen kan skrives som P = -0,5Q + 100, men det mener jeg ikke den kan.


Svar #4
06. maj 2018 af simonpedersenbrow (Slettet)

Og i forhold til opgave b. Bør man så ikke også tage højde for de variable omkostniner, som reelt nu er konstant på 30 kr. pr. stk.?


Skriv et svar til: Funktion for efterspørgslen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.