Bioteknologi

aktuelle stofmængde

22. maj 2018 af nanna7400 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg er kørt fast i en opgave, da min hjerne bare gerne vil have sommerferie. 

Det er opgave 4 jeg er kommet til, og min hjerne kan slet ikke lige overskue opgaven, hvordan man regner den ud? 

håber der er nogle der kan hjælpe mig.

Vedhæftet fil: Forsøg-fredag-18-5.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Opg1.

V = 10,0 mL + 12 mL + 5 mL = 27 mL

opg2.

[Cl-] = n/V = 0,0100 L * 0,0500M / 0,027 L = 0,0185185 M

opg3.

n(AgNO3) = 0,005 L * 0,100 M = 0,0005 mol

opg4.

[Ag(NH3)2+] = n(Ag+) / V = 0,0005mol / 0,027 L = 0,0185185 M

opg5.

n(NH3 tilsat) = 0,012 L * 1,00M = 0,012 mol

opg6.

Ifølge reaktionsligningen går der 2 NH3 til at danne 1 Ag(NH3)2+. Så

n(NH3 brugt) = 2 * n(Ag+) = 2* 0,0005 mol = 0,0010 mol

opg7.

n(NH3 rest) = 0,012 mol - 0,0010 mol = 0,011 mol

opg8.

[NH3] = 0,011mol / 0,027 L = 0,407407 M

opg9:

K = 0,0185185 M * 0,0185185 M / ( 0,407407 M )2 = 0,002066

Og så kan du gøre det samme med forsøg 2 og 3


Svar #2
24. maj 2018 af nanna7400 (Slettet)

Mange tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Forsøg 2.

Nu er rumfanget af den tilsatte mængde NH3-opløsning 17 mL og rumfanget af den tilsatte AgNO3-opløsning 5 mL + 4,5 mL = 9,5 mL. Beregningerne er ellers som før:

Opg1.

V = 10,0 mL + 17 mL + 9,5 mL = 36,5 mL

opg2.

[Cl-] = n/V = 0,0100 L * 0,0500M / 0,0365 L = 0,0136986 M

opg3.

n(AgNO3) = 0,0095 L * 0,100 M = 0,00095 mol

opg4.

[Ag(NH3)2+] = n(Ag+) / V = 0,00095mol / 0,0365 L =0,0260274 M

opg5.

n(NH3 tilsat) = 0,017 L * 1,00M = 0,017 mol

opg6.

Ifølge reaktionsligningen går der 2 NH3 til at danne 1 Ag(NH3)2+. Så

n(NH3 brugt) = 2 * n(Ag+) = 2* 0,00095 mol = 0,0019 mol

opg7.

n(NH3 rest) = 0,017 mol - 0,0019 mol = 0,0151 mol

opg8.

[NH3] = 0,0151mol / 0,0365 L = 0,413699 M

opg9:

K = 0,0260274 M * 0,0136986 M / ( 0,413699 M )2 = 0,002083


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Forsøg 3.

Nu er rumfanget af den tilsatte mængde NH3-opløsning 25 mL og rumfanget af den tilsatte AgNO3-opløsning 5 mL + 4,5 mL + 9 mL = 18,5 mL.

Opg1.

V = 10,0 mL + 25 mL + 18,5 mL = 53,5 mL

opg2.

[Cl-] = n/V = 0,0100 L * 0,0500M / 0,0535 L = 0,00934579 M

opg3.

n(AgNO3) = 0,0185 L * 0,100 M = 0,00185 mol

opg4.

[Ag(NH3)2+] = n(Ag+) / V = 0,00185mol / 0,0535 L =0,0345794 M

opg5.

n(NH3 tilsat) = 0,025 L * 1,00M = 0,025 mol

opg6.

Ifølge reaktionsligningen går der 2 NH3 til at danne 1 Ag(NH3)2+. Så

n(NH3 brugt) = 2 * n(Ag+) = 2* 0,00185 mol = 0,0037 mol

opg7.

n(NH3 rest) = 0,025 mol - 0,0037 mol = 0,0213 mol

opg8.

[NH3] = 0,0213mol / 0,0535 L = 0,398131 M

opg9:

K = 0,0345794 M * 0,00934579 M / ( 0,398131 M )2 = 0,002039


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

opg 11.

Vi har beregnet [Ag(NH3)2+] ud fra den tilsatte mængde af AgNO3 (opg. 3 og 4). Her har vi antaget at alle de tilsatte Ag-atomer ender i de opløste Ag(NH3)2+-ioner. Vi har desuden beregnet [Cl-] ud fra den tilsatte mængde KCl under antagelse af at alle Cl-atomerne ender som opløste Cl--ioner (opg. 2). Men hvis man kommer til at hælde mere AgNO3-opløsning i glasset efter der er begyndt at danne bundfald, så vil nogle af Ag og Cl-atomerne ende som bundfald (AgCl) og de beregnede koncentrationer [Cl-] og [Ag(NH3)2+] vil derfor være højere end de faktiske koncentrationer.

Opg. 12.

Det kan man godt. Den største og den laveste afviger med ca. 2% fra hinanden, så de ligger meget tæt.

Opg. 13

Jeg tror bare de vil have os til at tage gennemsnittet af de tre K-værdier.


Skriv et svar til: aktuelle stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.