Matematik

HJÆLP MIG

29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Grafen for en funktion f(x) er en parabel, som skærer koordinatsystemets akser i punkterne P(2,0), Q(8,0) og R(0,4) 

a) bestem en forskrift for f(x) 

nogen der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Pga. rødderne gælder
   f(x) = a(x-2)(x-8)

og pga. R har vi    4 = f(0) = a*(-2)*(-8) = 16a   =>  a = 1/4

Dvs.
  f(x) = (x-2)(x-8)/4


Svar #2
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

Hvordan finder du frem til alt det der, vil du ikke skære det ud i pap for mig, hvad du gør skridt for skridt, ellers fortsår jeg det ikke


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Når rødderne er r1 og r2 så er forskriften
   f(x) = a(x-r1)(x-r2)

prøv selv at sætte x=r1 eller x=r2 ind.


Svar #4
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

tror ikke jeg er med på de tre punkter. Altså hvad står de overhovedet for og hvad skal jeg bruge dem videre hen. Altså hvorfor er der 3 punkter skal der ikke kun være 2?


Svar #5
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

hvordan finder jeg rødderne ud far 3 punkter


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

"som skærer koordinatsystemets akser i punkterne P(2,0), Q(8,0) og R(0,4)"

Rødder = skæringer med x-aksen, dvs. punkter med y=0


Svar #7
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

Hvordan faktorisere man så??

f1(x):=a*(x-2)*(x-8) sådan skal det jo se ud men hvad gør man så


Svar #8
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

helst hvordan man gør det på nspire


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Du skal bruge det sidste punkt til at finde a.
x-værdien af det sidste punkt er 0 og y-værdien er 4.

Dvs.
solve( f1(0) = 4, a)

Hvordan faktorisere man så??

Mener "hvordan ganger man parenteser ud" , fordi du ikke synes om   f(x) = (x-2)(x-8)/4  ??


Svar #10
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

hvad er b så?


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Du skal ikke finde b, men bare en forskrift.

Med de givne oplysninger er langt mere oplagt at skrive forskriften på faktoriseret form:
   f(x) = (x-2)(x-8)/4    


Svar #12
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

hvorfor siger man delt med 4? hvor er a i den sidste


Brugbart svar (1)

Svar #13
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

a = 0.25

At gange med 0.25 er det samme som at dividere med 4,  da  \small \frac{1}{4} = 4-1 = 0.25


Svar #14
29. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

okay TUSIND TAK


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. maj 2018 af 123434 (Slettet)

Grafen for en funktion f(x) er en parabel, som skærer koordinatsystemets akser i punkterne P(2,0), Q(8,0) og R(0,4) 

Vi har rødder der hvor x=0, dvs. vi har rødderne 2 og 8. 

r1=2 og r2=8

a*(x-r1)*(x-r2)

a*(x-2)*(x-8)

a*(x*x+x*-8-2*x-2*-8)

a*(x2-8x-2x+16)

a*(x2-10x+16)

f(0)=4→a*(0-2)*(0-8)=a*-2*-8=16a, hvor 16a=4, så må a=1/4

0,25*(x2-10x+16)

f(x)=0,25x2-2,5x+4


Skriv et svar til: HJÆLP MIG

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.