Bioteknologi

Stofmængdeberegning - Omregning til g/L?

15. juni 2018 af Ane0 - Niveau: B-niveau

Hej derude! Sidder med en aflevering til søndag aften, og jeg kan simpelthen ikke få opgaven til at fungere.

Opgaven er følgende:

"Beregn det teoretiske udbytte af ethanol, hvis alt alfa-D-glucose og alfa-D-fructose i gæringsspanden omdannes. Resultatet skal angives i g/L."

Jeg får oplyst at der er 105 g/L af glucose og fructose, og at der er 10 L ialt.

Reaktionen er følgende:

C6H12O6 -> 2 C6H12O6 + 2 CO2

Ved hjælp af formlen n=m/M er jeg kommet frem til følgende:

n = (10 * 105) g / (12,011 * 6) + (1,008 * 12) + (15,999 * 6) = 105 / 180,156 = 0,58282 mol

Jeg ved der er dobbelt så meget ethanol pga koefficienten, så jeg har ganget det med 2.
0,58282 mol * 2 = 1,1656 mol

Dette skal jeg have omregnet til g/L, men jeg kan ikke lige gennemskue hvordan. Er der nogen der kan forklare hvordan eller give et hint til det? Er gået helt i stå.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2018 af Heptan

Du glemte 10 tallet:

n = (10 * 105) g / (12,011 * 6) + (1,008 * 12) + (15,999 * 6) = 105 / 180,156 = 0,58282 mol

Okay, så du har et resultat i mol. Beregn massen af ethanol med m = nM hvor M er molarmassen af ethanol. Så får du det i gram.

Det skal så omregnes til g/L, det gøres ved at dividere med 10 L da du jo sagde at der var 10 L i alt.


Svar #2
21. juni 2018 af Ane0

Undskyld for det sene svar, har haft eksamen og afleveringen blev heldigvis udskudt, men ud fra hvad du siger, så bliver svaret jo bare 105, og det tror jeg da ikke det er...


Skriv et svar til: Stofmængdeberegning - Omregning til g/L?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.