Kemi

Fortynding af ligevægtsblanding

26. juni 2018 af elohel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa alle smukke SP'ere :)

Jeg skal til kemi eksamen her i morgen, og sidder lidt og bøvler med et spørgsmål: "Forklar forskellen på at fortynde en ligevægtsblanding af stoffer i en opløsning og en opløsning bestående af ioner - brug gerne resultater fra forsøget".

Forsøget omtalt var fortynding af en ligevægtsblanding af jern(III)nitrat og kaliumthiocyanat, med ionreaktionsskemaet Fe3++SCN- <-->Fe(SCN)2+ og derefter fortynding af en 0,002 M kaliumpermanganat.

Håber i kan hjælpe mig lidt på vej


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. juni 2018 af Heptan

Kaliumpermanganat bruges som reference: når den fortyndes, så bliver farven svagere. Den opfører sig "normalt" ligesom når man fortynder saftevand.

Men en opløsning af jern(III)nitrat og kaliumthiocyanat har en ligevægt som afhænger af concentration, dvs. volumen, dvs. fortynding. Vi kan se ændringer i ligevægten fordi det dannede kompleks har en rød farve. Ved fortynding forskydes ligevægten jf. Le Chateliers princip (til venstre).


Svar #2
26. juni 2018 af elohel (Slettet)

#1 Jeg takker :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. juni 2018 af Soeffi

#0 Fe^{3+}+SCN\rightleftharpoons Fe(SCN)^{2+}

Lad os sige, at det er så fortyndet af massevirkningsloven eller Guldberg-Waages lov gælder. Dvs.:

K=\frac{[Fe(SCN)^{2+}]_0}{[Fe^{3+}]_0 \cdot [SCN]_0}

Her angiver 0'et ligevægts-værdierne før fortynding. Bemærk at ligevægstskonstanten ikke ændres ved fortynding. Lad os sige, at opløsningen tilføres vand så rumfanget fordobles. Dette giver følgende reaktionsbrøk, Y, umiddelbart efter indgrebet:

Y=\frac{[Fe(SCN)^{2+}]}{[Fe^{3+}] [SCN]}=\frac{0,5\cdot [Fe(SCN)^{2+}]_0}{0,5\cdot [Fe^{3+}]_0 \cdot 0,5\cdot [SCN]_0}=2\cdot \frac{[Fe(SCN)^{2+}]_0}{[Fe^{3+}]_0 \cdot [SCN]_0}

Spørgsmålet er nu, hvordan vil ligevægten forskydes for, at Y skal blive lig med K. Svaret er, at Y skal blive mindre, og det sker ved at gøre nævneren større og tælleren mindre. Dvs. der sker en forskydning mod venstre som nævnt i #1.

Med hensyn til farven, så vil der ske det, at først vil den blive halvt så kraftig, og derefter vil den blive endnu svagere. Farven følger med andre ord ikke Le Chateliers princip, det gør kun den samlede koncentration ioner i opløsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. juni 2018 af Soeffi

#3
... SCN → SCN-

...samlede koncentration af ioner i opløsningen.


Skriv et svar til: Fortynding af ligevægtsblanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.