Fysik

Vinkelacceleration

01. august 2018 af Fysik1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe med denne?

Jeg ville blot opstille følgende:

I_{stang}=1/3\cdot M \cdot L^2

I\cdot \alpha = R\cdot F \leftrightarrow I\cdot \alpha = L\cdot F

1/3\cdot M \cdot L^2 \cdot \alpha = L \cdot F

\alpha = \frac{3\cdot F}{L\cdot M}

Men jeg kan ikke helt finde ud af om man bare må sige at man laver "R"  i "R*F" om til længden, L?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. august 2018 af peter lind

Hvad er α ? og R ? Hvis α = dω/dt er vinkelaccellerationen og R er kraftens arm, er det rigtigt


Svar #2
01. august 2018 af Fysik1234 (Slettet)

#1

Det er bare definitionerne jeg går ud fra, 

\alpha = Vinkelacceleration og jeg antager at armen (R) er den fulde længde (L) siden aksen er placeret i det yderst punkt på stangen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. august 2018 af peter lind

Det er rigtig at armen er L


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg ville lade helt være med at indføre R og bare skrive:

I * α = L * F

Det er vist ret indlysende at du har fundet kraftmomentet ved at gange kraften med armen.


Svar #5
01. august 2018 af Fysik1234 (Slettet)

Okay, tak i to. Videre bliver der så spurgt:

Her er jeg rimelig meget på bar bund, jeg tænker den på virket af tyngdekraften F_g=mg men ved ikke lige hvordan jeg skal forstå stilt det op. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. august 2018 af peter lind

Brug aktion = reaktion


Svar #7
01. august 2018 af Fysik1234 (Slettet)

#6

Den er jeg desværre ikke helt med på? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. august 2018 af peter lind

Det er den samme kraft som F bare i modsat retning.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg tror vist man skal gøre sådan her:

Hvis vi kalder reaktionskraftens komposant i x-aksens retning RX og dens komposant i y-aksens retning RY, har vi

F + RX = M * amassemidtpunkt  (Jeg har ladet RX pege ud mod højre.)

Så gælder der en regel der siger at hvis vinkelaccelerationen er α, så har et punkt i afstanden r accelerationen a = α*r. Hvis vi siger at massemidtpunktet ligger midt på stangen, så har vi

F + RX = M * α * L/2

Indsætter man dit resultat fra første spørgsmål, får man

F + RX = 3/2 F  <=>

RX = F/2

Man kan sige at der ikke er nogen acceleration i radial retning (endnu), da vinkelhastigheden stadig er 0. (Når stangen kommer op i fart, vil der være en centripetalacceleration i radial retning.) Så her er der kraftbalance mellem tyngdekraften og RY:

RY = Mg


Svar #10
01. august 2018 af Fysik1234 (Slettet)

#9

Så den totale reaktionskraft vil da være de to sammen lagt forventer jeg, dvs dette?:

R = \sqrt{\left(Mg\right)^2+\left(\frac{1}{2}F\right)^2}

 - Læser du fysik til hverdag?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Ja, det er rigtigt.

Nej, jeg læser ikke fysik. Men jeg har engang haft noget mekanik.


Svar #12
02. august 2018 af Fysik1234 (Slettet)

#11 

Kan du også hjælpe med denne?

Jeg ville bare gøre følgende:

Opstiller bare for dem begge og løser for alpha i F2, og indsætter i F1, og løser for den. Og får F1=2F2, men tror ikke det er rgtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du er kommet til at lave to fejl der ophæver hinanden, så du har fået det rigtige resultat.

I anden linje i din udregning skal der stå:

(½ * m * (2r)2 ) * α = 2r * F1

Dette leder frem til det samme resultat, nemlig:

F1 = 2F2

Det virker da vist også intuitivt. Den store cylinder har et inertimoment der er 4 gange så stort som den lille cylinders, så der skal et 4 gange så stort kraftmoment til at give den samme vinkelacceleration. Armen er dobbelt så stor, så kraften skal være dobbelt så stor.


Svar #14
02. august 2018 af Fysik1234 (Slettet)

#13

ah okay,

Jeg troede bare at formlen \tau = R*F skulle altid være R ,men det er selvfølgelig 2r. 


Skriv et svar til: Vinkelacceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.