Fysik

Varmeenergi

04. september 2018 af Dinosaua - Niveau: C-niveau

Jeg har virkelig brug for hjælp til at løse de her opgaver.. Jeg er gået helt i stå.. 

 

Beregn ændringen i termisk energi, når 10 g bly smelter.
Beregn ændringen i termisk energi, når 7,5 g tin smelter.
Beregn ændringen i termisk energi, når 0,250 kg jern smelter.
Hvor stor er den energimængde, der frigøres af de forskellige stoffer, når de igen størkner?
Du skal igen smelte bly, tin og jern, men denne gang skal du beregne, hvor meget af hvert stof du kan smelte, når du tilfører 100 kJ.

Tak på forhånd!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2018 af mathon

Ved smeltning ændres kun den indre potentielle energi:

                       \small E_{smeltning}=m\cdot L_{smeltevarme}

           \small \begin{array}{lcl} \textup{Beregn \ae ndringen i termisk energi, n\aa år 10 g bly smelter.}\\ \textup{Beregn \ae ndringen i termisk energi, n\aa r 7,5 g tin smelter.}\\ \textup{Beregn \ae ndringen i termisk energi, n\aa r 0,250 kg jern smelter.} \end{array}

...

                       \small E_{smeltning}=E_{st\o rkning}

            \small \textup{Du skal igen smelte bly, tin og jern, men denne gang skal du beregne, hvor meget af hvert stof }

            \small \textup{Hvor stor er den energim\ae ngde, der frig\o res af de forskellige stoffer, n\aa r de igen st\o rkner?}

...

                       \small \small m=\frac{E_{smeltning}}{L_{smeltevarme}}

            \small \textup{Du skal igen smelte bly, tin og jern, men denne gang skal du beregne, hvor meget af hvert stof }
            \small \textup{du kan smelte, n\aa r du tilf\o rer 100 kJ.}


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2018 af mathon

tabel:

                                        \small \small \begin{array} {c|c|c} \textup{stof}&\textup{smeltevarme ved smeltepunktet}\\ \hline Pb&24.7\; \tfrac{kJ}{kg}\\ \hline Sn&59\; \tfrac{kJ}{kg}\\ \hline Fe&276\; \tfrac{kJ}{kg} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2018 af mathon

                                        \small \begin{array} {llccc} &&\textup{beregning}&&\textup{smeltemasse ved smeltepunktet }\\ \textup{stof}&&&&\textup{ved tilf\o rsel af 100 kJ}\\ Pb&&\frac{100\; kJ}{24.7\; \frac{kJ}{kg}}&=&4.049\; kg \\ Sn&&\frac{100\; kJ}{59\; \tfrac{kJ}{kg}}&=&1.695\; kg\\ Fe&&\frac{100\; kJ}{276\; \tfrac{kJ}{kg}}&=&0.362\; kg \end{array}


Skriv et svar til: Varmeenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.