Kemi

Ligevægt

20. september 2018 af YTTT (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har en opgave der lyder:

Reaktionen: SO3 (g) + NO(g) = NO2(g) + SO2 (g)

Forløber til ligevægt ved en given temperatur. I en tom beholder på 1,00L indføres 0,300 mol SO3 og 0,400mol NO. Ved ligevægt er NO koncentrationen dobbelt så stor som SO3 koncentrationen. Beregn ligevægtskonstanten Kc.

Først skal der vel skrives et reaktionsskema over start og ved ligevægt

                   SO3 (g)    +    NO(g)    =    NO2(g)    +    SO2 (g)

start:        0,300mol        0,400mol           0                    0

ligevægt: 0,300mol-x     2x0,300mol        x                    x        

Jeg skal jo netop finde Kc, men så har jeg vel to ubekendte?

Kc = [NO2][SO2]/[SO3][NO]

Kc = x2/(0,300mol-x)*(0,600mol-x)

kc = x2/(0,900mol-x)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

                   SO3 (g)    +    NO(g)    =    NO2(g)    +    SO2 (g)

start:        0,300mol        0,400mol           0                    0

ligevægt: 0,300mol-x     0,400mol -x       x                    x        

Ligevægtskonstanten bliver så

K = x2 / ((0,300-x)*(0,400-x))

Vi kan beregne x ud fra oplysningen om at der ved ligevægt er dobbelt så meget NO som der er SO3:

0,400 - x = 2*(0,300 - x)  <=>

x = 0,200

Dette indsætter du så i udtrykket for K.


Svar #2
20. september 2018 af YTTT (Slettet)

Tak, er det korrekt at K = 2?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

K = (0,200M)2 / ((0,300M - 0,200M)*(0,400M - 0,200M)) = 2,00

Ja, det får jeg også.


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.