Fysik

Afstandskvadratloven

23. september 2018 af Yoloswg - Niveau: B-niveau

Hvordan regner jeg det ud? 

Vedhæftet fil: solens.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2018 af ringstedLC

Hvis du leder lidt og indsætter i:

\begin{align*} I &= \frac{P_{Solen}}{4\pi r^2}\;,\;r=afstanden\;til\;Solen \\ P_{Solen} &=I\cdot 4\pi r^2 \end{align*}

Husk: Det er i SI enheder, så det bliver et meget stort tal.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der er åbenbart nogen uklarhed om afstandskvadratloven. Den definition, der står i Wikipedia ,og som sikkert er lagt til grund for opgaven, er ny for mig. Den version, jeg kender kan ikke benyttes til løsning af opgaven. Den siger nemlig blot, at en fysisk størrelse, der har en punktformig "kilde", aftager med kvadratet på afstanden:

I_{R}*R^{2} = I_{r}*r^{2}

Denne lov gælder anset om strålingen er kuglesymmetrisk eller f.eks. er begrænset i en strålekegle. Den gælder også for f.eks. tyngdekraften fra en punktformig masse og det elektriske felt fra en punktformig ladning. Loven er oprindelig fremsat af Newton om planeternes accelerations afhængighed af afstanden til solen.

Udregningen af solens udstråling benytter faktisk ikke denne lov, men derimod antagelsen af, at strålingen fra solen er kuglesymmetrisk. Ud fra det får man, at effekten fra solen fordeles over arealet af kuglen med radius r: A=4πr2, hvilket giver formlen i #1.


 


Skriv et svar til: Afstandskvadratloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.