Kemi

pH

17. oktober 2018 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis man vil beregner pH af 0,010 M CH3COOH 

er det så bare ph=-log(0,010) 

og til NH3 er det vel også 

pH=-log(0,010)

eller er det forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2018 af mathon

...det er forkert.


Svar #2
17. oktober 2018 af hellokitty3

Hvordan gør man så

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2018 af Sveppalyf (Slettet)

CH3COOH har pKs = 4,76, så du skal bruge den nederste formel.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2018 af mathon

 CH3COOH er en svag syre     pka = 4.76

                   \small pH=\tfrac{1}{2}\cdot (pk_a -\log(c_a))

                   \small pH=\tfrac{1}{2}\cdot (4.76 -\log(10^{-2}))

                   \small pH=\tfrac{1}{2}\cdot (4.76 +2)

                   \small pH=2.38 +1

                   \small pH=3.38


Svar #5
17. oktober 2018 af hellokitty3

Mage tak er det det samme med NH3

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2018 af Sveppalyf (Slettet)

NH3 er en base, så du kan ikke bruge de samme formler. Fomlerne til beregning af pOH er fuldstændig magen til dem oppe i skemaet, du skal bare skifte pH ud med pOH og skifte pKs ud med pKb.

NH3 har pKb = 4,75, så du skal bruge formlen for en svag base:

pOH = ½ * (pKb - log(cb))

Når du har fundet pOH, kan du beregne pH ved at bruge formlen

pH + pOH = 14  <=>

pH = 14 - pOH


Svar #7
18. oktober 2018 af hellokitty3

men hvis vi har en stærk base hvad gør man så?


Svar #8
18. oktober 2018 af hellokitty3

jeg mener hvordan kan man se om det er en svag, middel, stærk, meget svag syre?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2018 af Sveppalyf (Slettet)

For en stærk base bruger du formlen

pOH = -log(cb)

Når du sidder med en opgave med en opløsning af et stof og skal beregne pH, så er du nødt til at slå stoffets pKs/pKb-værdi op. Så kan du se om det er svag, middel eller stærk syre/base.

Syrer:

pKs < 0: Stærk syre

0 < pKs < 4: Middelstærk syre

4 < pKs < 10: Svag syre

Baser:

pKb < 0: Stærk base

0 < pKb < 4: Middelstærk base

4 < pKb < 10: Svag base


Svar #10
18. oktober 2018 af hellokitty3

okay, og har du også formerlerne for baser hvis det er stærke osv. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. oktober 2018 af mathon

                 \small pOH=-\log(c_b)

                 \small pH=14+\log(c_b)


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. oktober 2018 af Sveppalyf (Slettet)

De står fx her i dette pdf-dokument: http://net.biolyt.dk/createRessource.php?id=38


Svar #13
18. oktober 2018 af hellokitty3

Mange tak hvad med sådan noget som pka og pkb er der også en oversigt har ikke rigtig fundet en 


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. oktober 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Der er en oversigt over nogle af de vigtige stoffer her: http://homepage.svendborg-gym.dk/rk/kemi/noter-b/pdf/syre%20baser%20logaritmer%20sh.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. oktober 2018 af mathon


Svar #16
18. oktober 2018 af hellokitty3

tak :)


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.