Matematik

hjjææællppp permutationer

20. oktober 2018 af sajana - Niveau: Universitet/Videregående

Betragt følgende ro permutationer 

A:=(2,9,8,5,3,1,4,6,7) og B:=(3,2,1,9,8,5,7,6,4)

bestem permutationens fixpunkter og inverser

Opskriv permutationerne of inverserne som prosukt af dijunkte cykle


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2018 af swpply (Slettet)

Permutation B:
Permutationen der sender elementerne fra (1,2,3,4,5,6,7,8,9) til B er givet ved

                                              \begin{pmatrix} 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 \\ 3 & 2 & 1 & 9 & 8 & 5 & 7 & 6 & 4 \end{pmatrix}

hvorfor at mængden af fixpunkter for permutationen er \{2,7\} eftersom at \sigma(x) = x hvis og kun hvis at enten x = 2 eller x=7. Den inverse permutation er bestemt ved

                                              \begin{pmatrix} 3 & 2 & 1 & 9 & 8 & 5 & 7 & 6 & 4 \\ 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 \end{pmatrix}.

Ved gentagen brug af permutationen har du at

                                          

hvorfor at permutationen kan skrives entydigt som følgende prudukt af disjunkte cykler:

                                            \sigma = (1\ 3)(2)(4\ 9)(5\ 8\ 6)(7)

og dermed kan den inverse permutation skrives entydigt som følgende prudukt af disjunkte cykler:

                                         \sigma^{-1} = (7)(6\ 8\ 5)(9\ 4)(2)(3\ 1).

–– Prøv om du selv kan besvare samme spørgsmål til permutationen A.

Vedhæftet fil:swpply.pdf

Svar #2
27. oktober 2018 af sajana

A:=(1 2 9 7 4 5 3 8 6) er det rigtigt, at de er profuktet af en disjunkt cykel


Svar #3
27. oktober 2018 af sajana

er det så rigtigt og ci er enig i at man så ikke kan skrive det som A^-1


Svar #4
27. oktober 2018 af sajana

og i #1 kan man ikke fjerne 2 og 7 da det er en identitespermutation?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2018 af swpply (Slettet)

#2

A:=(1 2 9 7 4 5 3 8 6) er det rigtigt, at de er profuktet af en disjunkt cykel

Korrekt! Du har at

Hvorfor at permutationen A er en cyklisk permutation og dermed er

                                               A = \begin{pmatrix}2 & 9 & 8 & 5 & 3 & 1 & 4 & 6 & 7 \end{pmatrix}
dens eget pruduktet af disjunkte cykler.

#3

er det så rigtigt og ci er enig i at man så ikke kan skrive det som A^-1

Jeg er ikke med på hvad du her spørger om.

#4

og i #1 kan man ikke fjerne 2 og 7 da det er en identitespermutation?

Det kommer an på hvilken konvention du bruger. I nogle konventioner undlader man at skrive cykler af længden 1, hvilket i dette tilfælde vil være 2 og 7.

Vedhæftet fil:swpply.pdf

Skriv et svar til: hjjææællppp permutationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.