Matematik

Andengradspolynomium

25. november 2018 af Imhotep (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder lidt fast i denne opgave.

Opgaven lyder:

f(x)=a\cdot(x-1)\cdot(x+3), hvor a er en konstant.

Bestem a, så andenkoordinaten til toppunktet er -2, og tegn grafen for f.

Hvordan bærer jeg mig ad med at bestemme a?

Tak på forhånd.

-Imhotep


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2018 af AMelev

Da f er faktoriseret kan du direkte aflæse rødderne x = 1 og x = -3.
Toppunktets 1.koordinat xT ligger midt mellem disse.
Bestem xT og indsæt i f(x) for at bestemme yT. 
Sæt yT = -2 og løs ligningen mht. a.


Svar #2
25. november 2018 af Imhotep (Slettet)

#1

Da f er faktoriseret kan du direkte aflæse rødderne x = 1 og x = -3.
Toppunktets 1.koordinat xT ligger midt mellem disse.
Bestem xT og indsæt i f(x) for at bestemme yT. 
Sæt yT = -2 og løs ligningen mht. a.

Det forstår jeg ikke helt. Er det muligt at gennemgå det endnu mere specifikt trin for trin ligesom mathon gør?


Brugbart svar (3)

Svar #3
25. november 2018 af AMelev

Detkunne jeg godt, men jeg vil ikke. Jeg vil gerne hjælpe, men ikke lave det for jer, for det lærer I intet af.
Iflg. faktoriseringen er f(x) = 0, når (x - 1)·(x + 3) = 0. Benyt nulreglen - hvornår er et produkt 0? Slå evt. reglen op.

Hvad er midtpunkt mellem 1 og -3?.

Hvad får du, når du indsætter dette i f(x)?

Når du har de ting på plads, er du klar til sidste del.

Svar på de første tre spørgsmål, så skal jeg nok korrigere, hvis der er noget, du har misforstået.


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.