Matematik

Bevis

27. november 2018 af Diskret (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey er der nogen som kan hjælpe mig med denne opgave:
Bevis at    4^n +15n-1   er  et   multiplum  af  9 for alle n\epsilon \mathbb{N}


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2018 af oppenede

40 mod 9 = 1
41 mod 9 = 4
42 mod 9 = 7
7*4 mod 9 = 1
....hvilket gentager sig periodisk

0 mod 9 = 0
15 mod 9 = 6
6+15 mod 9 = 3
3+15 mod 9 = 0
....hvilket gentager sig periodisk

Da både 1+0 = 1 og 4+6 = 1 og 7+3 = 1, så gælder for alle n
4n + 15n  = 1

dvs 9 går op i
4n + 15n - 1


Svar #2
27. november 2018 af Diskret (Slettet)

hvordan beregner du 4^0 mod 9=1


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2018 af oppenede

1/9 = 0 med 1 til rest


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2018 af AskTheAfghan

Du spørger om 9 | (4n + 15 - 1) for alle naturlige tal n.

Sæt f(n) := 4n + 15n - 1. Tjek om 9 | f(1). Lad k være et vilkårligt naturligt tal, og antag at 9 | f(k). Vis at 9 | f(k + 1). For at vise den sidste, kan du evt. skrive f(k + 1) udtrykt ved f(k), og benyt antagelsen til at konkludere på et eller andet måde. Saml de manglende brikker.


Svar #5
29. november 2018 af Diskret (Slettet)

#4

Du spørger om 9 | (4n + 15 - 1) for alle naturlige tal n.

Sæt f(n) := 4n + 15n - 1. Tjek om 9 | f(1). Lad k være et vilkårligt naturligt tal, og antag at 9 | f(k). Vis at 9 | f(k + 1). For at vise den sidste, kan du evt. skrive f(k + 1) udtrykt ved f(k), og benyt antagelsen til at konkludere på et eller andet måde. Saml de manglende brikker.

Det giver god mening. Kan du hjælpe med den sidste del f(k+1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2018 af oppenede

f(k + 1) = f(k) + 4k+1 - 4k + 15
            = f(k) + (4k+1 - 4k + 6) + 9

Pr. inductionsantagelse går f(k) op i 9
9 går op i 9
Parentesen kan omskrives til    4k(4 - 1) + 6 = 3 * (4k + 2)  som går op i 9, da begge faktorer på højresiden går op i 3. Grunden til at 3 går op i 4k + 2 er at

  4 mod 3 = 1
  42 mod 3 = (4 mod 3) * (4 mod 3) = 1
  osv...

samt 1 + 2 = 3.


Svar #7
29. november 2018 af Diskret (Slettet)

#6

f(k + 1) = f(k) + 4k+1 - 4k + 15
            = f(k) + (4k+1 - 4k + 6) + 9

Pr. inductionsantagelse går f(k) op i 9
9 går op i 9
Parentesen kan omskrives til    4k(4 - 1) + 6 = 3 * (4k + 2)  som går op i 9, da begge faktorer på højresiden går op i 3. Grunden til at 3 går op i 4k + 2 er at

  4 mod 3 = 1
  42 mod 3 = (4 mod 3) * (4 mod 3) = 1
  osv...

samt 1 + 2 = 3.

Hvordan får du f(k+1)=f(k)+4^k^+^1+15


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2018 af oppenede

#5 har defineret
   f(n) := 4n + 15n - 1

Evalueret i k og k+1 giver det
   f(k) = 4k + 15k - 1
   f(k+1) = 4k+1 + 15(k+1) - 1     (*)

I den nederste ligning (*) subtraheres f(k) på begge sider
   f(k+1) - f(k) = 4k+1 + 15(k+1) - 1 - f(k)
   f(k+1) = f(k) + 4k+1 + 15(k+1) - 1 - (4k + 15k - 1)

hvilket kan reduceres yderligere.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. november 2018 af AskTheAfghan

Start med at bevise det følgende lemma, at 9 | (4n3 + 15) for alle naturlige tal n. Dette skal bruges til at svare på opgaven.

Da f(k+1) - f(k) = 4k3 + 15, må f(k+1) = f(k) + 4k3 + 15. Der skal nu vises, at 9 går op i højresiden. Da 9 går op i 4k3 + 15 jf. lemmaet og 9 går op i f(k) jf. antagelsen, kan man konkludere [hvorfor?], at 9 går op i f(k+1).


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2018 af Eksperimentalfysikeren

#6: 3 * (4k + 2) går ikke op i 9, det er omvendt 9, der går op i 3 * (4k + 2). På dette sted kan man godt se, hvad du med det, du har skrevet, men i andre tilfælde kan det give misforståelser.


Skriv et svar til: Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.