Matematik

Procentvis stigning HJÆLP

04. december 2018 af HelpMeK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Prisen på krokodilleskind steg i 1997 med 8%, i 1998 med 9% og i treårsperioden 1999-2001 med 17%

b. Hvor mange procent steg prisen i hele perioden 1997-2001? ( jeg ved facit er 88,5%)

c. hvad var den gennemsnitlige årlige prisstigning? (jeg ved facit er 13,5%)

Har brug for hjælp, og forstår ikke hvis i skriver 1+r feks. ingen bogstaver kun  tal. 

Tak på forhånd :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2018 af AMelev

Du skal bare fremskrive for de 3 perioder 
K = startpris/kr for krokodilleskindet 
I 1997 fremskrives med faktoren (1 + 8%) til K·(1 + 8%)
I 1998 fremskrives med faktoren (1 + 9%) til K·(1 + 8%)·(1+9%)
I 1999-2001 fremskrives med faktoren (1 + 17%) til K·(1 + 8%)·(1+9%)·(1 + 17%)
I alt fremskrives K altså med faktoren (1 + 8%)·(1+9%)·(1 + 17%), men det giver ikke en stigning på mere end 37.7%

Hvis det skulle have givet 88.5%, skulle prisen være steget med 17% om året i de 3 år fra 1999 til 2001 og ikke kun 17% i perioden..
I så fald skulle du have fremskrevet med faktoren (1 + 17%) tre gange.

Og så må du i gang med kampen for bogstaverne - det er matematik, tal er regning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2018 af mathon

                     \small \small \begin{array}{lrclcl} \textup{5-\aa rig stigning:}&1.08\cdot 1.09\cdot 1.17^3&=\\\\ \textup{gennemsnitsprocent:}&p&=&\left (\left (1.08\cdot 1.09\cdot 1.17^3 \right )^{\frac{1}{5}}-1 \right )\cdot 100 \end{array}


Skriv et svar til: Procentvis stigning HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.