Matematik

HJÆLPPPP

31. maj 2019 af soxiehun (Slettet) - Niveau: 10. klasse

En der har styr på det og vil hjælpe?

Gør rede for hvilke formler, der gælder for vinkler og sider i retvinklede trekanter. Forklar i et konkret eksempel, hvordan de resterende sider og vinkler kan bestemmes ud fra kendskab til den rette vinkel og to af de andre sider/vinkler.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2019 af Moderatoren

Hvad har du styr på og ikke styr på?

Giv dit indlæg en sigende titel. På den måde er der større sandsynlighed for, at lektiehjælperne kan finde dit spørgsmål.

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2019 af mathon

                   \small \begin{array}{llllll} \textup{Almindeligvis kaldes}\\ \textup{den rette vinkel C.}\\\\ \textup{der g\ae lder:}\\ &\tan(A)=\frac{a}{b}\\\\ &\tan(B)=\frac{b}{a}\\\\ &c^2=a^2+b^2\\\\ &a=\sqrt{c^2-b^2}\\\\ &b=\sqrt{c^2-a^2} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2019 af mathon

yderligere:

               \small \begin{array}{llllll} \textup{Almindeligvis kaldes}\\ \textup{den rette vinkel C.}\\\\ \textup{der g\ae lder:}\\ &\tan(A)=\frac{a}{b}\\\\ &\tan(B)=\frac{b}{a}\\\\ &c^2=a^2+b^2\\\\ &a=\sqrt{c^2-b^2}\\\\ &b=\sqrt{c^2-a^2}\\\\ &a=c\cdot \cos(B)\\\\ &b=c\cdot \cos(A)\\\\ &c=\frac{b}{\cos(A)}=\frac{a}{\cos(B)} \end{array}     


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2019 af Soeffi

#0. Start med at sige, hvad en retvinklet trekant er.

En retvinklet trekant er en trekant, hvor den ene vinkel er 90°. Denne kaldes den rette vinkel.

Hjørnerne eller vinklerne i en trekant kaldes ofte A, B og C. Den rette vinkel plejer at være C.

Siderne kaldes a, b, c med små bogstaver. Siden a er modstående side til A, mens siden b er modstående side til B og siden c er modstående side til C.

De to hosliggende sider til den rette vinkel kaldes kateterne; den modstående hypotenusen. Med ovenstående betegnelser så er hypotenusen c.

Sætninger:

1) Kendes to sider, så kan den sidste side findes ved hjælp af Pythagoras læresætning: a2 + b2 = c2. Heraf kan man finde c:

    c = √[a2+b2].

Tilsvarende kan man finde a og b, når de to andre sider er kendt ved at omskrive sætningen:

    a2 + b2 = c2 ⇒ a2 = c2 - b2a = √[c2-b2]

og

    a2 + b2 = c2 ⇒ b2 = c2 - a2 ⇒ b2 =  √[c2-a2].

2) Kendes vinkel B og den rette vinkel, så kan A findes ved hjælp af sætningen om, at vinkelsummen i en trekant er 180°. Dette giver:

    A = 180° - 90° - B ⇒ A = 90° - B.

3) Hvis man kender vinklen A og hypotenusen (c), så kan siden a findes med den trigonometriske formel:

    a = c·sin(A) (tilsvarende: b = c·sin(B))

4) Hvis kateterne a og b kendes, men ikke A og B, så kan A findes ved hjælp af den trigonometriske sætning:

    A = tan-1(a/b) (...kender I omvendt tangens?)


Skriv et svar til: HJÆLPPPP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.