Kemi

V/W% og fortyndinger

04. juni 2019 af Lyseslukker (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej SP. 

Jeg sidder med følgende eksamensspørgsmål:  

1) Når 9 g glukose opløses i 100 mL vand og efterfølgende fortyndes 1:9, vil den osmolære koncentration af glukose i fortyningen være..,. 

Svaret er her 0,05 mOsm/L, og jeg kan bare ikke få det rigtige resultat. Jeg har for det første beregnet massen om til stofmængde således: 9 g/180 g/mol = 0,05 mol. 
Omregner denne om til koncentration:: C= n/V => 0,05 mol/0,1 L = 0,5 
Og her går jeg i stå. 

2) Til bestemmelse af alkalisk phosphatases enzymaktivitet (AE) måles absorbansen af produktet spektrofotometrisk til 0,358 i et reaktionsvolumen på 1000 PL. Hvis ekstinktionskoefficienten for produktet er 18.000 M-1. cm-1 , lyslængden i kuvetten 1 cm, og reaktionstiden 1 min beregnes AE til ......

Her er svaret 0,02 U. Jeg bruger Lambert-Beers lov: (0,358)/(18000*1)= c , hvor c beregnes til at være 0,00002 mol/L. Enzymaktiviteten defineres således: forskel i stofmængde/forskel i tiden. dvs. 
(0,00002 mol/L*1000 *10^15 L)/(1 min) = 0,02*10^15 mol/min = 0,02*10^7 U. Det giver bare ikke det rigtige resultat? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2019 af mathon

                 \small \begin{array}{llll} 1)&c_{osmo}=1\cdot \frac{1}{9}\frac{\frac{9\; g}{180,156 \; \frac{g}{mol}}}{0.100\; L}=0.06\; \frac{osmol}{L} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. juni 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis man tolker 1:9 som at man blander 1 del opløsning med 9 dele vand, så skal man i stedet gange med 1/10, og så giver resultatet 0,05 osmol/L.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2019 af mathon

                 \small \begin{array}{llll} 1)&c_{osmo}=1\cdot \frac{1}{9}\frac{\frac{9\; g}{180,156 \; \frac{g}{mol}}}{0.100\; L}=0.06\; \frac{osmol}{L} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. juni 2019 af mathon

skulle så være

                \small \small \begin{array}{llll} 1)&c_{osmo}=1\cdot \frac{1}{10}\frac{\frac{9\; g}{180,156 \; \frac{g}{mol}}}{0.100\; L}=\frac{\frac{9\; g}{180,156 \; \frac{g}{mol}}}{1\; L}=0.05\; \frac{osmol}{L} \end{array}


Skriv et svar til: V/W% og fortyndinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.