Historie

Middelalder i Europa

26. juni 2019 af HFNU (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med at forstå det her: 

Allerede i 870 blev Lothringen delt mellem det franske og det tyske rige. Hvad menes der med det?

Kejserværdigheden tilfaldt i 962 den tyske konge, og fra da af talte man om ”det tysk-romerske kejserdømme”. (Se kort ca. 1100)???

"Idéen om kristenhedens enhed forhindrede dog ikke, at det frankiske rige deltes nogle årtier efter Karl den Stores død. Hans søn, Ludvig den Fromme, efterfulgte ham ganske vist som kejser, men da Ludvig døde i 840, delte hans tre sønner riget imellem sig i 843.

En søn fik den vestlige del, der blev til Frankrig,

En anden søn fik den østlige del, som var rent germansk. Det blev til Tyskland.

Den tredje søn fik den midterste del af riget - Nederlandene, Lothringen og Norditalien, og samtidig fik han kejsertitlen. Allerede i 870 blev Lothringen delt mellem det franske og det tyske rige. Kejserværdigheden tilfaldt i 962 den tyske konge, og fra da af talte man om ”det tysk-romerske kejserdømme”.

Betyder det så den søn der fik den østlige del der var germansk, og som blev til Tyskland blev kejser i 962 og man så fra den tid talte om et tysk-romersk kejserdømme?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. juni 2019 af Soeffi

#0. 

Frankerne var germanere. Karl d. Store var frankisk konge. Hans rige, Frankeriget, dækkede omtrent det nuværende Frankrig, Tyskland og Norditalen. Han blev af paven kronet til romersk kejser i 800. Han døde 814.

Hans søn Ludvig d. Fromme arvede riget og var dermed konge af Frankerriget. Desuden arvede han titlen som romersk kejser (der hørte på det tidspunkt ikke noget territorium til titlen). Han døde 840. Efter hans død kom hans tre sønner op at skændes om riget og i 843 deltes Frankerriget i tre dele: Vestfranken, Mellemfranken og Østfranken.

Lothar d. 1 blev konge af Mellemfranken. Han var Ludvig d. Frommes ældste søn og arvede desuden titlen som romersk kejser. 

I 870 deltes den nordlige del af Mellemfranken mellem Vest- og Østfranken. Vestfranken dækkede omtrent det nuværende Frankrig, og man kan sige, at Frankrig dermed opstod selvom navnet ikke blev brugt endnu. På samme måde kom Østfranken omtrent til at dække det nuværende Tyskland. 

Østfranken bliver gradvist til det Tyske Kongerige i løbet 900-tallet. I 962 udnævnes Otto d. 1 til Tysk-Romersk kejser af paven. Det Tyske Kongerige deltes senere i mindre fystendømmer, mens det Tysk-Romerske kejserrige bestod til 1800-tallet.


Svar #2
30. juni 2019 af HFNU (Slettet)

Frankerriget dækkede altså over : "Frankrig, Tyskland og Norditalien? og det opstår efter rommerigets fald i 300/400 tallet?? så germanerne er folkfærd der vandrede mod nye områder, og på den måde opstod, og på den måde opstår det vi kalder : Vesteuropa 


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. juni 2019 af Soeffi

#2  

Frankerriget dækkede altså over : "Frankrig, Tyskland og Norditalien? 

- Ja, omkring år 800.

og det opstår efter rommerigets fald i 300/400 tallet?? 

Det opstod som et land på størrelse med og samme sted som Belgien omkring år 300

så germanerne er folkfærd der vandrede mod nye områder, 

Der er mange germanske folk i folkevandringstiden som lå i 400 og 500 tallet. Frankerne var et af dem. Der var også Heruler, Vandaler, Gother, Burgunder, Anglo-saxer og Langobarder.

og på den måde opstod, og på den måde opstår det vi kalder : Vesteuropa

Vesteuropa er noget geografisk, der ikke har noget at gøre med romerriget eller folkeslag. Derimod opstår en splittelse mellem den vestlige og østlige kristne kirke i 1054. Denne opdeling svarer nogenlunde til opdelingen i vest- og østeuropa, men ikke helt da Polen tilhører østeuropa, men den vestlige kirke.


Svar #4
30. juni 2019 af HFNU (Slettet)

Tak.

Det jeg forsøgte at henvise til var den store : germanske folkevandring, der så muligvis var grundlaget til etableringen af de lande som vi i dag kalder : Vesteuropa.

I historiebogen "Verden før 1914" , er afsnittet om :Den germanske folkevandring skrevet til at ske ca. i 300-400 tallet, og under afsnittet med titlen: "Europa tager form":

Afsnittet handler jo om hvordan den store germanske folkvandring var med til at opløse det romerske rige, og dette førte til at Europa blev til. 

"De store germanske folkevandringer i 300- og 400-tallet førte til den endelige opløsning af det romerske rige. Af det kaos, der fulgte med folkevandringerne, voksede et nyt Europa frem".


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juli 2019 af Soeffi

#4. Hvad vil du spørge om?


Skriv et svar til: Middelalder i Europa

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.