Kemi

Ksp

14. september 2019 af Hej15 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven:

Hvor stor skal sølvchloridkoncentrationen i en opløsning være, for at der netop kan udfældes sølvchlorid af den ved tilsætning af et lige så stort rumfang 2.0 M natriumchlorid? 

Ksp(AgCl) = 1.82*10^-10 

Jeg tænkte på at bruge følgende formel, men er i tvivl om det er rigtigt:

[Na^+] + [Ag+] = [Cl^-] + [AgCl]

Og så isolere for [AgCl]?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2019 af mathon

                               \small \begin{array}{lllll} n_{AgNO_3}=n_{NaCl}\\\\ n_{Ag^+}=n_{Cl^-}\\\\ V\cdot c_{Ag^+}=V\cdot c_{Cl^-}\\\\ c_{Ag^+}=c_{Cl^-}\\\\ \left [ Ag^+ \right ]=\left [ Cl^- \right ]\\\\ \left [ Cl^- \right ]^2=1.82\cdot 10^{10}\; M^2\\\\ \left [ Cl^- \right ]=\left (1.82\cdot 10^{10}\; M^2 \right )^{\frac{1}{2}}=1.35\cdot 10^{-5}\; M \end{array}


Svar #2
14. september 2019 af Hej15 (Slettet)

Tak for svaret!

Men hvor har du AgNO3 fra? Burde der ikke stå AgCl? 

Og hvorfor spiller de 2.0 M NaCl ikke nogen rolle? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2019 af mathon

OK

              \small \begin{array}{lllll} \left (\underset{Cl^-\textup{ koncentration total}}{\underbrace{x+2} }\right )\cdot\underset{Ag^+\textup{ koncentration = Cl }^-\textup{ begyndelseskoncentration}}{ \underbrace{x}} =1.82\cdot 10^{-10} \qquad x>0\\\\ x^2+2x-1.82\cdot 10^{-10}=0\\\\ x=9.1\cdot 10^{-11}\\\\ \textup{s\o lvkloridkoncentrationen skal v\ae re }9.1\cdot 10^{-11}\; M \end{array}


Skriv et svar til: Ksp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.